Met deze tips beperk je de risico’s van het telefoongebruik door medewerkers

13/10/2020

Of je er nou voor kiest om een BYOD-beleid in te voeren of jouw medewerkers te voorzien van werktelefoons, de beveiliging ervan moet optimaal zijn. Telefoons zijn eenvoudige doelwitten voor kwaadwillende wanneer er niet op de juiste manier mee om wordt gegaan. Je wil natuurlijk voorkomen dat vertrouwelijke werkinformatie openbaar wordt. In deze blog lees je 5 tips om ervoor te zorgen dat de beveiliging van de telefoons van jouw medewerkers optimaal is.

1. Zorg ervoor dat updates altijd worden geïnstalleerd

Een nieuwe update brengt vaak verbeteringen met zich mee in de beveiliging van de telefoon of app. Om verouderde beveiliging en daarmee een kwetsbare telefoon of app te voorkomen moeten updates altijd zo snel mogelijk worden geïnstalleerd. Het is mogelijk om automatische updates in te stellen voor telefoons en apps, wijs jouw medewerkers daarop.

2. Wijs medewerkers op de risico’s van apps

Apps brengen privacy risico’s met zich mee. Vaak worden de privacy voorwaarden zonder erbij na te denken geaccepteerd, terwijl je de app daarmee misschien wel toegang geeft tot jouw documenten. Wijs jouw medewerkers op de risico’s die apps met zich meebrengen. Maak ze ervan bewust dat het belangrijk is om na te gaan waar je een app allemaal toestemming voor geeft bij het accepteren van de privacy voorwaarden en dat apps op geen enkele wijze toegang mogen hebben tot bedrijfsinformatie (dus ook niet de contacten!).

3. Stel multi-factor authenticatie in

Het instellen van een wachtwoord is een van de meest gebruikte, maar óók een van de meest kwetsbare beveiligingsmaatregelen. Met multi-factor authenticatie verbeter je de beveiliging van accounts aanzienlijk. Spreek daarom af dat jouw medewerkers multi-factor authenticatie instellen voor hun accounts. Lees hier meer over multi-factor authenticatie.

4. Maak gebruik van een cloud omgeving

Zorg ervoor dat medewerkers al hun werk gerelateerde documenten in een aangewezen cloud omgeving opslaan. Op deze manier komen de documenten niet op de telefoon zelf terecht, waardoor wordt voorkomen dat privé- en werkdocumenten door elkaar komen te staan. Daarnaast kan de toegang van een cloud omgeving van buitenaf worden geblokkeerd, mocht een telefoon bijvoorbeeld gestolen of verloren zijn.

5. Denk goed na bij het gebruik van een telefoon

Naast deze tips is het belangrijk om altijd je gezonde verstand te gebruiken. Maak jouw medewerkers ervan bewust dat er gevoelige informatie op hun telefoon staat en dat zij daar goed mee om moeten gaan. Laat telefoons bijvoorbeeld niet zomaar ergens slingeren en maak geen gebruik van onbekende opladers.

Het is verstandig om deze tips en maatregelen op te nemen in het securitybeleid of huisreglement van jouw organisatie. Dat maakt het eenvoudig om jouw medewerkers te wijzen op de te nemen maatregelen voor de beveiliging van hun telefoons.

De adviseurs van AVAQ ondersteunen bij de juiste inrichting en implementatie van security vraagstukken binnen organisaties. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Telefoongebruik

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer