Bring Your Own Device: het gemak voor medewerkers

16/07/2019

Door de vernieuwende technologieën is er veel veranderd in de laatste jaren. Medewerkers mogen er bijvoorbeeld steeds vaker voor kiezen om thuis te werken of ze maken vaker gebruik van privé-apparaten voor werkdoeleinden. Dit laatste wordt Bring Your Own Device (BYOD) genoemd. Medewerkers gebruiken eigen laptops, smartphones of tablets voor het werk. Dit levert gemakt op voor medewerker en werkgever en het bespaart vaak kosten. Het is echter belangrijk dat er heldere afspraken en regels over BYOD worden gemaakt, zodat er veilig gewerkt wordt.

BYOD valt in de smaak

BYOD valt erg in de smaak bij medewerkers. Ze kunnen voor privé- en werkdoeleinden gebruik maken van hetzelfde apparaat, waardoor ze niet steeds twee apparaten bij zich hoeven te hebben. Niet alleen bij de medewerkers valt het in de smaak. Ook werkgevers zien er voordelen van in. Zij hoeven namelijk niet voor iedere medewerker een apart apparaat aan te schaffen. Dat scheelt weer in de kosten.

Weegt dit op tegen de minpunten?

BYOD brengt ook minpunten met zich mee: het beveiligingsrisico en de ingewikkeldheid van Mobile Device Management (MDM). Niet iedereen denkt na over de beveiliging van zijn of haar apparaat of weet hoe dit op een goede manier moet. Is er wel een antivirussoftware geïnstalleerd? Is de toegang tot het apparaat beveiligd? En wat betreft MDM is de kans vaak klein dat medewerkers daaraan mee willen werken. Met MDM is het mogelijk om alle data op een apparaat te wissen wanneer het apparaat is gestolen of verloren. Wanneer je gebruik wilt maken van MDM op privé-apparaten, dan zal je aan de medewerkers moeten vragen of zij een deel van de controle over hun eigen apparaten willen weggeven.

BYOD in jouw organisatie gebruiken

BYOD biedt dus alleen gemak voor medewerkers én eigen organisatie wanneer er een goed beleid gehanteerd wordt. Het is belangrijk te kijken welke stappen hierbij (vooraf) genomen dienen te worden. Onze security expert Daniël ondersteunt organisaties met implementaties waarbij goede beveiliging en omgang een grote rol spelen. Samen kijkt hij hoe dit het beste ingericht kan worden binnen jouw organisatie en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Zo implementeer je het gemak van BYOD op de juiste manier en houd je de risico’s buiten de deur.

Grip houden op de risico’s van BYOD? Neem vrijblijvend contact met ons op. AVAQ helpt jouw organisatie graag verder.

BYOD

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer