Maakt jouw organisatie al gebruik van Multi-Factor Authenticatie?

11/09/2020

Een van de meest gebruikte maatregelen voor het beveiligen van accounts is het instellen van een wachtwoord. Maar dit is ook één van de meest kwetsbaarste maatregelen. Een te simpel wachtwoord kan eenvoudig worden gehackt door hackers en cybercriminelen. Je kunt accounts beter beschermen door gebruik te maken van Multi-Factor Authenticatie. In deze blog lees je alles over Multi-Factor Authenticatie.

Een extra veilige methode voor toegang

Multi-Factor Authenticatie, ook wel Two-Factor Authenticatie genoemd, is een methode waarbij je pas toegang krijgt tot een account als twee (of meer) stappen succesvol zijn doorlopen. Het idee hierachter is dat elke stap een zwakte heeft. Door een tweede of derde stap toe te voegen wordt de zwakte van de andere stappen gecompenseerd. Multi-Factor Authenticatie heeft drie authenticatiefactoren/stappen:

  1. Iets wat je weet: bijvoorbeeld een wachtwoord of pincode;
  2. Iets wat je hebt: bijvoorbeeld een mobiele device of een sleutelkaart;
  3. Iets wat je bent: bijvoorbeeld een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Vier voordelen van Multi-Factor Authenticatie

Multi-Factor Authenticatie heeft vier grote voordelen die de meerwaarde van deze methode laten zien:

  1. Het verbetert de beveiliging van accounts: zoals eerder gezegd is een wachtwoord één van de meest kwetsbare maatregelen. Een wachtwoord kan bijvoorbeeld kwetsbaar zijn voor een brute-force-aanval of social engineering. Door Multi-Factor Authenticatie toe te passen kan een kwaadwillende alléén toegang krijgen tot accounts wanneer hij over alle authenticatiefactoren/stappen beschikt en die kans is zeer klein;
  2. Het draagt bij aan conformiteit: volgens de AVG moeten gevoelige gegevens zoals persoonlijk identificeerbare informatie of financiële gegevens optimaal worden beschermd. Multi-Factor Authenticatie is dus nodig voor conformiteit;
  3. Het maakt de aanmeldingsprocedure eenvoudiger: door de meerdere stappen van Multi-Factor Authenticatie zou je denken dat het de aanmeldingsprocedure ingewikkelder maakt, maar niets is minder waar. Multi-Factor Authenticatie maakt het namelijk mogelijk om op een veilige manier gebruik te maken van meer geavanceerde aanmeldingsopties, zoals single sign-on (eenmalige aanmelding). Hierdoor hoef je niet overal steeds weer opnieuw in te loggen;
  4. Het is belangrijk voor cybersecurity: Multi-Factor Authenticatie behoort tot een van de beste maatregelen voor het beschermen van accounts. Deze methode verbetert de cybersecurity onder andere doordat het voor maar liefst drie beveiligingslagen zorgt. Dat is erg gunstig als je kijkt naar de defense in depth methode.

Multi-Factor Authenticatie toepassen bij de accounts binnen jouw organisatie? AVAQ kijkt graag mee naar de verschillende mogelijkheden. Wij helpen jouw organisatie bij het nemen van de juiste securitymaatregelen.

Vragen over of hulp nodig bij informatiebeveiliging?  Neem vrijblijvend contact met ons op en laat je adviseren door een expert van AVAQ.

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer