D!t.isM1jnw8twOOrD\ – Een veilig wachtwoord, zo doe je dat.

11/03/2019

Het komt bijna dagelijks voor dat je een online account moet aanmaken. Hier hoort het bedenken van een wachtwoord ook bij. Veel mensen gebruiken vaak dezelfde, voor de hand liggende, wachtwoorden voor meerdere accounts. Makkelijk te onthouden en zo raak je minder snel het overzicht kwijt, klinkt dit bekend? Je weet vast dat het gebruikmaken van simpele of meerdere malen dezelfde wachtwoorden niet verstandig is. Maar wat is tegenwoordig een goed en veilig wachtwoord? En hoe houd je het overzichtelijk?

Hoe langer, hoe veiliger

De lengte van een wachtwoord bepaalt deels hoe veilig het wachtwoord is. Een lang wachtwoord is veiliger dan een kort wachtwoord, omdat deze minder gemakkelijk te hacken is. Er zijn bij een lang wachtwoord meer verschillende combinaties mogelijk dan bij een kort wachtwoord. Zo is een wachtwoord van 12 tekens 80 miljoen keer sterker dan een wachtwoord van 8 tekens. Bij het maken van een veilig wachtwoord is het tegenwoordig goed minimaal 12 tekens te gebruiken.

Verschillende tekens en CAPS LOCK

Gebruik in jouw wachtwoord niet alleen letters, maar voeg ook cijfers en verschillende symbolen toe. Vervang bijvoorbeeld een A voor @ of een E voor een 3. Maak ook meerdere malen gebruik van Caps Lock, dit hoeft niet alleen het eerste teken van het wachtwoord te zijn maar kan op verschillende plekken worden gebruikt. Het gebruik maken van verschillende tekens en Caps Lock zorgt ervoor dat er, net als bij een langer wachtwoord, meer combinaties mogelijk zijn.

Gebruik deze wachtwoorden zeker niet

Jouw wachtwoord moet geen voor de hand liggende informatie bevatten zoals geboortedatum, woonplaats, school of huisdieren. Via sociale media is deze informatie vaak makkelijk te vinden. Een wachtwoord kan sneller worden geraden wanneer er gebruik wordt gemaakt van voor de hand liggende informatie. Naast een wachtwoord met voor de hand liggende informatie zijn ook wachtwoorden zoals: ‘123456’, ‘password’, ‘qwerty’, ‘welcome’ en ‘abc123’ niet aan te raden. Dit soort wachtwoorden komt namelijk voor tussen de meest gebruikte wachtwoorden. Staat jouw wachtwoord hiertussen of lijkt deze hierop? Dan kun je hem beter veranderen.

Houd het overzicht

Hoe houd je het overzichtelijk met al die verschillende wachtwoorden? Een makkelijke en goede methode is het gebruikmaken van een wachtwoordmanager, zoals bijvoorbeeld OnePassword, KeePass, Dashlane en LastPass. Een wachtwoordmanager is een programma waarin jouw wachtwoorden worden opgeslagen in speciale ‘kluizen’. Het programma is beveiligd met een masterwachtwoord dat alleen jij als gebruiker weet. Dat maakt dat het een super veilig wachtwoord moet zijn. Een extra pluspunt van een wachtwoordmanager is dat het kan helpen een goed en veilig wachtwoord te genereren. Dit programma maakt voor jou een uniek wachtwoord aan die automatisch wordt ingevuld als jij dat toestaat. Zo hoef je alleen maar jouw masterwachtwoord te onthouden, handig!

Het is dus niet ingewikkeld om een goed en veilig wachtwoord aan te maken, het overzicht te houden en daarmee accounts goed te beschermen. Meer weten? AVAQ helpt bij digitale veiligheid en awareness, neem contact met ons op. 

Veilig wachtwoord

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer