Safer Internet Day 2021: Together for a better internet

09/02/2021

Vandaag wordt de 18e editie van ‘Safer Internet Day’ gevierd. Dit jaar is het thema: together for a better internet. Deze dag roept iedereen, jong en oud, op om het internet een veiligere en betere plek voor elkaar te maken. Vanuit AVAQ geven wij aandacht aan deze dag, omdat het internet veel risico’s met zich meebrengt. AVAQ helpt organisaties bij het organiseren en implementeren van goede informatiebeveiliging.  

Bescherm jezelf en jouw organisatie

Het is inmiddels algemeen bekend dat het gebruik van internet niet altijd veilig is. Zonder kennis van de risico’s die het internet met zich meebrengt kunnen er incidenten ontstaan, zoals bijvoorbeeld een virus op jouw eigen laptop of op de laptops binnen de organisatie. Ook phishing en identiteitsfraude zijn mogelijke incidenten. Je kan jezelf hiertegen beschermen door verschillende maatregelen te nemen. Wij schreven hier eerder al een blog over. Pas de maatregelen uit deze blog toe en je maakt het internetten voor jezelf een stuk veiliger! Maak de medewerkers binnen jouw organisatie bewust van de gevaren van het internet en wijs ze op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen. Zo verbeter je de bedrijfsveiligheid.

Het internet blijft groeien en steeds meer apparaten worden eraan gekoppeld. Het is niet alleen belangrijk om stil te staan bij de veiligheid tijdens het bezoeken van een website. Ook slimme apparaten, zoals via het internet bedienbare lampen en camera’s hebben aandacht nodig. Deze apparaten zijn vaak kwetsbaar voor hackers. Niemand wil worden afgeluisterd of worden bekeken door hun eigen camera’s, vergeet de beveiliging van deze apparaten dus niet!

Bescherm anderen

Valt het je op dat een collega, vriend(in) of familielid onveilig met het internet omgaat? Bijvoorbeeld omdat hij of zij onbeveiligde websites bezoekt (een veilige website is voorzien van een SSL-certificaat: https://)? Spreek diegene daar op aan en verwijs naar de website veiliginternetten.nl. Op deze website staan allerlei tips, vragen en antwoorden over veiliger internetten. Door elkaar te helpen verkleinen we de kans op incidenten en maken we het internet een veiligere en betere plek voor elkaar.

De grootste internetgevaren van dit moment

Het internet biedt veel kansen voor cybercriminelen. Wees extra op je hoede voor de volgende internetgevaren:

  1. Ransomware: deze vorm van cybercrime behoort al jaren tot de grootste internetgevaren. Ransomware is een malware die een computer en/of bepaalde gegevens die erop staan blokkeert. De computer en/of bestanden worden pas vrijgegeven als je een fors geldbedrag betaalt. In deze blog lees je meer over ransomware en hoe je jouw organisatie daartegen beschermt;
  2. Onbeveiligde WiFi: als er iets onverstandig is, dan is dat het gebruikmaken van onbeveiligde Wifi. Bijna iedereen heeft het wel eens gedaan: bij een restaurant gebruikmaken van de openbare Wifi. Niet doen! Openbaar zegt het al, iedereen kan op het netwerk. Dat maakt het voor hackers makkelijk om bijvoorbeeld jouw laptop of telefoon over te nemen. Maak in plaats daarvan gebruik van beveiligde WiFi of VPN;
  3. Phishing: deze vorm van cybercrime wordt veel gebruikt. Het is een eenvoudige en manipulatieve manier om aan gegevens en/of geld te komen. Bij phishing wordt er gebruik gemaakt van ogenschijnlijk veilige linkjes die worden verstuurd via communicatiediensten zoals SMS of e-mail of ze worden geplaatst op websites. Cybercriminelen krijgen toegang tot gegevens of installeren een malware wanneer er op zo’n link geklikt wordt. In deze blog lees je onder andere hoe je phishing herkent en wat je ertegen kunt doen.

AVAQ biedt advies over veilig internetten en verzorgt (online) workshops voor haar klanten. Neem voor vragen of meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Safer Internet Day 2021

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer