Veilig internetten: heb jij hier al aan gedacht?

10/04/2019

We maken er iedere dag gebruik van: het internet. Je zoekt informatie op, je doet een online aankoop, je maakt gebruik van sociale media of je kijkt jouw favoriete serie. Maar staan we ook iedere dag stil bij het feit dat internetten niet altijd veilig is? Wij geven je een aantal tips waardoor jij dagelijks veiliger kunt internetten, zowel op pc als op telefoon en tablet. 

1. Gebruik een alternatieve zoekmachine

Google is de bekendste en meest gebruikte zoekmachine. ‘Googelen’ is zelfs opgenomen in de Van Dale als een officieel werkwoord. Dus waarom zou je geen gebruik maken Google? Google verzamelt veel gegevens. Zo worden jouw zoekopdrachten opgeslagen, maakt Google een advertentieprofiel van jou aan en wordt er bijgehouden wat je op YouTube (van Google) bekijkt.

Een goed alternatief voor Google is de zoekmachine DuckDuckGo. Dit is een op privacy gerichte zoekmachine waarmee je anoniem kunt zoeken op internet. DuckDuckGo slaat geen enkele zoekopdracht op, maakt geen advertentieprofielen aan en houdt niet bij wat je op YouTube bekijkt.

2. Geen advertenties meer door een adblocker

Die ene jas die je één keer hebt bekeken komt op iedere pagina weer tevoorschijn in de vorm van een advertentie. Deze opdringerige advertenties kun je laten blokkeren door een adblocker. Adblockers blokkeren tracking cookies: deze volgen jouw internet gedrag waar advertenties op gebaseerd worden. Op deze manier worden er geen advertenties weergegeven op basis van jouw zoekgedrag en wordt jouw privacy beter gewaarborgd. Voorbeelden van goede adblockers zijn: Adblock Plus, Adblocker Ultimate, en uBlock.

3. Weet hoe je een (be)veilig(d)e website herkent

Niet alle websites op het internet zijn veilig. Wanneer je een onbeveiligde website bezoekt kan dit leiden tot een virus of diefstal van jouw gegevens. Een veilige website kun je onder andere herkennen aan de URL van de website en een gesloten slotje in de adresbalk. Wanneer de URL begint met ‘https://’ zit je al deels goed. De S is hierin belangrijk, deze staat voor ‘secure’. Hou er wel rekening mee dat ‘https://’ niets zegt over de inhoud van de website. Tegenwoordig zijn criminelen in staat om websites te bouwen met deze beveiliging, waardoor het slechts een veilige website lijkt maar bijvoorbeeld aankopen doen via deze site nog steeds niet veilig is omdat de website misschien wel veilig is, maar de persoon of organisatie erachter niet. Wanneer je Chrome als browser gebruikt zul je een melding krijgen wanneer je een onbeveiligde website bezoekt. Daarnaast helpen sommige antivirusprogramma’s ook bij het opsporen van onveilige websites.

4. Sla niet automatisch wachtwoorden op

Een op het oog handige functie in internet browsers is het automatisch op laten slaan en invullen van wachtwoorden. Op deze manier hoef je niet al je wachtwoorden te onthouden en worden deze automatisch ingevuld. Waarom is dit niet veilig? Iedereen die om welke reden dan ook toegang verkrijgt tot jouw computer, tablet of telefoon kan zo eenvoudig inloggen met jouw opgeslagen wachtwoorden. Wil je het gemak van het automatisch in laten vullen van wachtwoorden, maar dan veilig? Lees onze tips voor het maken van een veilig wachtwoord en het overzichtelijk houden ervan.

Ga aan de slag met bovenstaande tips en maak hiervan jouw (nieuwe) internetgewoontes! Zo zorg jij zelf voor een verbeterde digitale veiligheid. Niet alleen belangrijk privé maar minstens zo belangrijk op de werkvloer!

Meer weten over digitale veiligheid? AVAQ ondersteunt met digitale veiligheid workshops en awareness trainingen. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

Veilig internetten

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer