Veilig thuis werken? Gebruik VPN

01/04/2020

Door het coronavirus zit een groot deel van Nederland thuis: scholen zijn gesloten en veel bedrijven houden hun deuren dicht. Grote kans dat veel mensen aan hun keukentafel zitten met een laptop, het werk moet immers doorgaan. Binnen de kantoormuren en via de kantoor Wi-Fi wordt je vaak goed beschermd, maar ook thuis is het belangrijk op een veilige manier te blijven werken. Hoe zorg je ervoor dat dit gebeurt? 

Een VPN-verbinding helpt bij veiliger thuis werken. Het zorgt voor betere privacy op het internet en het verkleint de kans op data-onderschepping (zowel persoonlijke als van jouw organisatie). Werken vanuit jouw bedrijf momenteel veel mensen vanuit huis? Dan is het aan te raden deze personen te voorzien van goede tools. Het aanbieden van een (betaalde)VPN-dienst, waar het bedrijf de eventuele kosten voor draagt, is onder andere een goed middel. Houdt er rekening mee dat je op deze manier niet alleen medewerkers beschermt maar ook bedrijfsinformatie. 

Veiliger internetten

Het internet brengt veel risico’s met zich mee. Denk aan identiteitsdiefstal, diefstal van (bedrijfs)gegevens, ransomware (online chantagemethode) of virussen. Dit is nog maar een kleine greep uit de risico’s. Deze risico’s kunnen deels worden beperkt door gebruik te maken van een VPN-verbinding. VPN staat voor Virtual Private Network en het zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de gebruiker en het internet. Het internetverkeer wordt door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd, zodat hackers en andere die hier niets mee te maken hebben, gegevens niet kunnen ”afluisteren”. In plaats van de werkelijke data, zien zij de versleutelde versie: tekens waar geen bruikbare informatie uit te halen valt.

Betere privacy 

Door gebruik te maken van een VPN-verbinding, zorg je ook voor meer privacy. De gebruiker en zijn/haar bestanden worden minder kwetsbaar. Een VPN-verbinding houdt IP-adressen en locatie’s verborgen. Bij elke verbinding wordt gebruik gemaakt van een ander IP-adres, waardoor internetactiviteiten niet herleidbaar zijn. Ook kunnen derde partijen zoals internetproviders, overheidsdiensten en (big-data)bedrijven de gebruiker minder goed volgen. 

De werking van VPN

Gratis of betaalde VPN? 

Er zijn verschillende soorten VPN-aanbieders waarbij gekozen kan worden voor gratis of betaald. Gratis VPN-diensten hebben vaak een beperkt datalimiet en/of een mindere snelheid. Let ook op: een gratis VPN-dienst kan een dataverzamelaar zijn. De dienst zorgt ervoor dat advertentiebedrijven jou minder goed kunnen volgen, maar tegelijkertijd willen zij ook geld verdienen. Dit doen ze door gegevens over internetgebruik door te verkopen aan derden. Betaalde VPN-diensten zijn over het algemeen een stuk veiliger. Ook hebben deze diensten meer datalimiet, een hogere snelheid en het voordeel dat het aantal servers waarmee je verbinding kunt maken groter is. Op VPNgids.nl worden de best geteste VPN-diensten bijgehouden met voor-, nadelen en kosten. 

Medewerkers veilig thuis laten werken? Onze veiligheidsexperts geven een compleet advies op maat. Houdt grip op (digitale)risico’s, neem vrijblijvend contact met ons op. 

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer