Food Defense: bescherm jouw organisatie tegen opzettelijke manipulatie van voedsel

01/04/2021

Vergiftige flessen drinken of naalden in de broodjes bij de catering, dat zijn voorbeelden van opzettelijke manipulatie van etenswaren en dranken. Vaak worden deze acties uitgevoerd om een organisatie moedwillig kwaad te doen. Je kunt jouw organisatie hiertegen beschermen door middel van Food Defense. In deze blog lees je hoe je dat doet.

Waar Food Defense vandaan komt

In 2001 werd de voedingsindustrie door de Amerikaanse overheid benoemd tot een vitale infrastructuur. Daarmee ontstond het vakgebied Food Defense: het nemen van maatregelen tegen opzettelijke manipulatie van etenswaren en dranken. Dat is dus wat anders dan voedselveiligheid, daarbij gaat het namelijk om het nemen van maatregelen tegen onopzettelijke manipulatie van etenswaren en dranken. De FDA (Food and Drug Authority) heeft in 2001 eisen opgesteld waar Amerikaanse ondernemingen volgens de wetgeving aan moeten voldoen. In Europa is Food Defense niet opgenomen in de wetgeving, maar het wordt wel geëist door verschillende certificeringen, zoals FSSC 22000, BRC en IFS.

Food Defense

Zo implementeer je Food Defense in jouw organisatie

Fysieke security is noodzakelijk voor goede Food Defense. Toegangscontrole is een voorbeeld van een fysieke maatregel. Door goede toegangscontrole voorkom je dat ongewenste personen jouw organisatie of bepaalde ruimtes betreden. Hiermee wordt de kans dat ongewenste personen binnen de organisatie etenswaren en dranken manipuleren dus verkleind. Een onderdeel van toegangscontrole is het registreren van bezoekers. Deze maatregel biedt inzicht in de personen die aanwezig zijn in het bedrijfsband. Deze registratie zorgt ervoor dat na een incident snel te achterhalen is wie op het moment van het incident in het gebouw aanwezig waren. Hier lees je alles over bezoekersregistratie. Daarnaast is het belangrijk om employment screenings uit te voeren voor zowel interne als externe (bijvoorbeeld leveranciers) medewerkers. Door het uitvoeren van screenings worden onbetrouwbare en niet-integere personen uit de buurt van jouw organisatie gehouden. Dit verkleind eveneens de kans op opzettelijke manipulatie van etenswaren en dranken. Voor een goede implementatie van Food Defense is het belangrijk dat het wordt meegenomen in het beveiligingsplan.

AVAQ is gespecialiseerd in Food Defense. Door middel van gespecialiseerde security audits krijgen onze experts inzicht in de status ervan. Met behulp van een op maat gemaakt beveiligingsplan helpen wij met het implementeren van Food Defense in jouw organisatie.

Al geïmplementeerd? Laat het testen!

Jouw organisatie heeft Food Defense al geïmplementeerd. Maar hoe weet je of dat op een goede manier is gedaan? Daar kan AVAQ bij helpen. AVAQ voert intrudertesten (ook wel red teaming genoemd) uit, waardoor kwetsbaarheden op het gebied van fysieke beveiliging inzichtelijk worden gemaakt. Doormiddel van verschillende technieken, zoals OSINT, voice-phishing, spoofing (hierover later meer, houd de blogs in de gaten!) en social engineering verzamelen we informatie om zo te proberen ongezien de organisatie binnen te dringen en/of informatie weg te nemen. Op basis van de gevonden kwetsbaarheden kunnen passende maatregelen worden genomen zodat, in dit geval, de Food Defense in jouw organisatie kan worden verbeterd.

AVAQ geeft grip op risico’s. Meer grip nodig op het gebied van Food Defense? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer