Weet wie jouw organisatie betreedt en verlaat

03/07/2019

Heb jij in beeld wie jouw organisatie betreedt en verlaat? Wanneer dit niet zo is, is het belangrijk na te denken over een passend toegangscontrolesysteem. AVAQ adviseert diverse organisaties en geeft antwoord op de vraag: waarom is dit belangrijk en, moet iedere organisatie deze maatregel treffen? 

Houd ongewenste personen buiten de deur

Het implementeren van een toegangscontrolesysteem heeft meerdere voordelen:

  1. Ongewenste personen worden buiten de deur gehouden waardoor risico’s zoals bijvoorbeeld diefstal worden beperkt;
  2. Het geeft een overzicht van personen die zich op het terrein of in het pand bevinden. Dit is belangrijk in het geval van een calamiteit (denk aan brand etc.). Zo kan snel gekeken worden of er nog personen geëvacueerd moeten worden.

Bij een goed werkend toegangscontrolesysteem weten medewerkers hoe te handelen. Het effect kan namelijk in één handeling tenietgedaan worden door een medewerker die bijvoorbeeld de deur openhoudt voor een collega. Deze collega is misschien wel niet bevoegd tot het betreden van de betreffende ruimte. Creëren van bewustwording is dan ook van belang. Welke manieren van bewustwording sluiten aan bij jouw organisatie? Onze veiligheidsexpert Daniël adviseert diverse organisaties over dit vraagstuk.

Twee categorieën en verschillende middelen

Er zijn 2 categorieën toegangscontrolesystemen: stand alone systemen (individueel op een ruimte) en automatische systemen (in een volledig netwerk). Naast deze categorieën zijn er verschillende middelen waarmee toegang kan worden verleend:

  • Kaartlezer: de medewerker heeft een kaart of badge die moet worden gelezen;
  • Codeklavier: de medewerker moet een persoonlijke code invoeren;
  • Biometrie: de medewerker moet zijn of haar vingerafdruk, gezicht of iris laten scannen.

Heb ik een toegangscontrolesysteem nodig?

Het verschilt of een toegangscontrolesysteem nodig is. Bij de ene organisatie is het belangrijk om de toegang tot het gehele terrein/pand te beperken, bij de ander is het misschien alleen nodig is om een enkele ruimte te voorzien van toegangscontrole. Bij de keuze voor een toegangscontrolesysteem kan er worden gelet op het volgende:

  1. De mate van (belangrijkheid van) gastvrijheid van de organisatie;
  2. De grootte van de organisatie;
  3. De soort(en) ruimte(s).

Wanneer gastvrijheid belangrijk is, hoeft de toegang niet tot het gehele gebouw worden beperkt. Gasten moeten het pand vrij kunnen betreden. Wanneer gastvrijheid minder zwaar weegt dan de beveiliging van het pand, kan de toegang geheel worden beperkt. Wat betreft de grootte van een organisatie, hebben middelgrote tot grote organisaties een uitgebreidere toegangscontrole nodig dan kleine organisaties. Hier wordt het namelijk sneller onoverzichtelijk wie de organisatie betreedt en verlaat: er zijn veel medewerkers en in- en uitgangen. Per ruimte moet er worden gekeken of deze gevoelige gegevens, informatie of apparaten bevat. Indien dit het geval is, dan is het van belang om hier (specifieke) toegangscontrole te implementeren gezien de kwetsbaarheid.

AVAQ geeft grip op veiligheid en adviseert organisaties over de benodigde veiligheidsmaatregelen, waaronder toegangsbeleid. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Toegangscontrolesysteem

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer