AVAQ kijktips – deel 3

18/12/2020

Opzoek naar kijkinspiratie in deze coronatijd? Als vervolg op deel 1 en deel 2 van onze eerder gegeven kijktips delen wij deel 3 met interessante series, afleveringen en documentaires over de digitale wereld van vandaag en een veilige werkvloer. Met onze kijktips willen we bijdragen aan een betere bewustwording rondom privacy, de digitale wereld, bedrijfsveiligheid en fraude. Daarom delen wij serie’s, documentaire’s en films die hier volgens ons een goede bijdrage aan kunnen leveren én die ook nopens leuk zijn om te kijken! 

The Social Dilemma

Deze documentaire gaat in op de invloed van sociale media op de maatschappij. Hoe erg wordt onze maatschappij gemanipuleerd door deze platformen? Thema’s die aan bod komen zijn onder andere de invloed van algoritmen (een serie van geordende stappen die worden ingezet om een probleem op te lossen of een bepaald doel te bereiken), het verdienmodel van de platformen, politiek en polarisatie (het versterken van tegenstellingen tussen partijen of bevolkingsgroepen met vaak een conflict als gevolg). Bekijk The Social Dilemma op Netflix.

The social dilemma

The Cleaners

Blijft alles wat je op het internet post er daadwerkelijk op staan? In deze documentaire word je meegenomen in de verborgen wereld van de digitale schoonmaak waar berichten worden verwijderd die buiten de norm vallen: geweld, pornografie, politieke boodschappen, etc. Wie bepaalt wat we te zien krijgen en dus hoe we onze gedachten vormen? Bekijk The Cleaners op VPRO.

The cleaners

More Human than Human

Aan Siri vragen wat voor weer het vandaag wordt, jouw speaker vertellen welk liedje er moet worden afgespeeld, dat zijn voorbeelden van Kunstmatige Intelligentie (KI) waar we vandaag de dag overal (onbewust) mee te maken hebben. In deze documentaire wordt er een antwoord gezocht op de vraag: Wat betekent het als KI nog verder ontwikkelt? Bekijk More Human than Human op VPRO.

More human than human

Dood door werk

‘Schilder overlijdt na val van steiger’, ‘Boer komt om in gierput’. Jaarlijks zijn er 200.000 arbeidsongevallen die letsel veroorzaken, soms met dodelijke afloop. In deze documentaire aflevering wordt er dieper ingegaan op het feit dat er onnodig veel slachtoffers vallen op de werkvloer. Waardoor komt dat? Bekijk Dood door werk op Zembla.

Dood door werk

Sour Grapes

Deze documentairefilm gaat over het verhaal van Rudy Kurniawan. Een twintiger met een voorliefde voor dure wijnen. Hij maakte het tot de top van rijke wijnverzamelaars en raakte bevriend met velen van hen. Na een aantal jaar bleek dat Rudy grootschalige fraude had gepleegd. Wat hij daarmee heeft aangericht zie je in Sour Grapes op Netflix.

Sour Grapes

Ongelukken op het werk

‘Winst gaat boven veiligheid, tijdelijke werknemers krijgen onvoldoende instructies of beheersen het Nederlands onvoldoende.’ Arbeidsongevallen zijn de laatste jaren een groeiend probleem. Deze aflevering onderzoekt of de toename van arbeidsongevallen te vermijden was. Waar lag de verantwoordelijkheid en wie speelde welke rol? Bekijk Ongelukken op het werk op De Monitor.

Ongelukken op het werk

We hopen dat deze kijktips jou op een leuke manier bewuster maken van alle risico’s waar we vandaag de dag mee te maken (kunnen) hebben. Heb jij nog inspirerende kijktips? Laat het ons weten. AVAQ geeft particulieren en organisaties grip op het gebied van risicomanagement, hier zijn de thema’s van onze kijktips (bedrijfsveiligheid, digitale veiligheid en fraude) belangrijke onderdelen van. Laat het ons weten wanneer wij bij jouw organisatie ook van meerwaarde kunnen zijn. Samen gaan we voor een zorgeloze leef- en werkomgeving.

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking met één van onze adviseurs, samen kijken we hoe AVAQ kan helpen bij een veilige (werk)omgeving. 

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer