AVAQ kijktips

16/08/2019

Dit weekend tijd over? Bekijk één van onze kijktips. Interessante documentaires, films en afleveringen die je na laten denken over privacy en de bescherming (en beïnvloeding) van jouw persoonlijke leven in deze digitale wereld. 


The Great Hack

Deze recent verschenen Netflix documentaire (2019) gaat over het Cambridge Analytica-hackschandaal en laat zien hoe en waarom zij na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 een symbool werden van de duistere, tot toen grotendeels ”onbelichte” kant van social media. De documentaire richt zich vooral op Cambridge Analytica en Facebook maar belangrijk om te weten is dat het gebruik van persoonlijke data voor gedragsbeïnvloeding hét businessmodel van bijna heel Siliconvalley is en dit niet beperkt wordt tot alleen deze bekende bedrijven. Bekijk The Great Hack hier.

Documentaire The Great Hack


VPRO Tegenlicht – Verslaafd aan het algoritme

Een documentaire uit 2017 waarin wordt laten zien hoe algoritmes steeds vaker grote beslissingen in ons leven nemen: krijg je die baan? krijg je die hypotheek? Algoritmes zijn sneller, efficiënter en dus goedkoper dan mensen. Maar zijn de beslissingen die deze algoritmes maken ook beter? Deze documentaire laat zien wat algoritmes met een samenleving doen. Bekijk Verslaafd aan het algoritme hier. 


The Circle

Een film uit 2017 die schrikbarende vergelijkingen heeft met de werkelijkheid (anno nu). Geen hoge IMDB-score maar toch laat deze film goed zien wat de vergaande gevolgen kunnen zijn van volledige transparantie en alles delen via social mediakanalen. Dit leidt tot Social Cooling: wanneer je weet dat je bekeken wordt verander je je gedrag. The Circle is momenteel te zien op Videoland.

Film The Circle


The Power of Privacy

Een korte documentaire uit 2016 van de Engelse krant The Guardian waarin wordt laten zien hoe gemakkelijk iemand die de intentie heeft informatie over jou kan krijgen via het internet. Zowel informatie die je zelf verstrekt hebt als informatie die je nooit beschikbaar hebt gesteld. Bekijk The Power of Privacy hier.


RAMBAM – Handel in data

Onderzoek van RAMBAM in 2018 naar de handel in data. Wie worden er rijk van onze gegevens en gebeurt dit eigenlijk wel op een eerlijke manier? In deze aflevering van RAMBAM zie je hou jouw persoonlijke gegevens andermans zakken vullen. Bekijk de aflevering van RAMBAM hier.


AVAQ zorgt voor betere bewustwording over privacy en veilig omgaan met (persoons)gegevens. Een workshop bewustwording bij jouw organisatie? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

AVAQ kijktips - deel 1

 

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer