Safe food today for a healthy tomorrow

07/06/2021

Vandaag is het World Food Safety Day. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het ondernemen van actie tegen voedsel gerelateerde risico’s. Zoals de titel al vermeldt luidt het thema van dit jaar ‘Safe food today for a healthy tomorrow’. Hiermee wordt benadrukt dat productie en consumptie van veilig voedsel voordelen heeft op zowel korte als lange termijn.

“Food safety is everyone’s business”

Dat is de slogan van World Food Safety Day. Er zijn meerdere soorten mensen en functies betrokken bij de productie van voedsel. Denk bijvoorbeeld aan verwerkers, vervoerders, detailhandelaren of koks. Op elk punt in deze keten is er het risico op vervuiling van voedsel. Daarom is het belangrijk dat iedereen verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van voedsel. AVAQ neemt haar verantwoordelijkheid door preventieve beveiligingsmaatregelen te nemen voor de veiligheid van voedsel. Deze beveiligingsmethode wordt ook wel Food Defense genoemd.

Vandaag doet World Health Organization (WHO), de oprichter van World Food Safety Day, vijf oproepen tot actie:

  1. Ensure it’s safe: overheden moeten zorgen voor veilig en voedzaam voedsel voor iedereen;
  2. Grow it safe: landbouw- en voedselproducenten moeten goede methoden toepassen;
  3. Keep it safe: bedrijfsleiders moeten ervoor zorgen dat voedsel veilig is;
  4. Know what’s safe: consumenten moeten leren over veilig en gezond voedsel;
  5. Team up for food safety: laten we samenwerken voor veilig voedsel en een goede gezondheid!

In onderstaande video legt de WHO het belang van World Food Safety Day uit.

Food defense

Het vervuilen van voedsel gebeurt helaas niet alleen onbewust. Het komt voor dat flessen drinken moedwillig door kwaadwillende worden vergiftigd of dat broodjes worden volgestopt met naalden. Wanneer gemanipuleerd voedsel in bijvoorbeeld de supermarkt eindigt, dan kan dat gevaarlijk zijn voor de hele bevolking. Daarnaast kan het bedrijf dat het voedsel heeft geproduceerd hierdoor onder andere financiële schade en reputatieschade oplopen.

Je kunt jouw organisatie hiertegen beschermen door middel van Food Defense: het nemen van maatregelen tegen opzettelijke manipulatie van etenswaren en dranken. AVAQ implementeert Food Defense bij organisaties. Onze experts krijgen inzicht in de status van de organisatie door gespecialiseerde security audits uit te voeren. Op basis daarvan wordt met behulp van een op maat gemaakt beveiligingsplan goede Food Defense in de organisatie geïmplementeerd. Meer weten over Food Defense? Eerder schreven wij hier al een blog over. Deze blog lees je hier.

Laten we samen zorgen voor veilig en gezond voedsel voor iedereen. AVAQ geeft grip op risico’s. Meer grip nodig op het gebied van Food Defense? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

World Food Safety Day

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer