Is dit CV te mooi om waar te zijn?

10/05/2019

Het is belangrijk om risico’s binnen een organisatie zo goed mogelijk te beperken en te beheersen. Fraude, diefstal of integriteitsschendingen kunnen (veel) schade aan een bedrijf veroorzaken. Een belangrijke eerste stap in het beheersen van dit soort risico’s is het uitvoeren van een employment screening. Lees hier waarom een employment screening zo belanrijk is en waarom het verstandig is dit door een extern bedrijf uit te laten voeren.

Het belang van een employment screening

Een sollicitant heeft gereageerd op een openstaande vacature. Tijdens het gesprek komt deze sollicitant geloofwaardig over, het CV ziet er keurig uit en de sollicitant wordt in dienst genomen. Na een jaar gebeurt er iets verdachts binnen het bedrijf: er ontbreken belangrijke bedrijfsgegevens en het aantal klanten neemt plotseling af. Wat blijkt? De medewerker die een jaar geleden was aangenomen heeft deze bedrijfsgegevens doorverkocht aan concurrenten. De medewerker had hoge schulden en hij wilde op deze manier zijn schulden aflossen. De werkervaring die op het CV genoteerd stond bleek niet te kloppen en één van de aangegeven diploma’s was vervalst. Het bedrijf heeft hierdoor zowel materieel als immaterieel veel schade opgelopen. Dit kan (makkelijker) gebeuren wanneer toekomstige medewerkers niet of niet zorgvuldig worden gescreend. Door een pre-employment screening (PES) uit te voeren worden potentiële medewerkers die mogelijk risico vormen zo veel mogelijk buiten de deur gehouden. Op deze manier worden risico’s binnen jouw organisatie beperkt en beter beheerst. Een pre-employment screening legt een drempel op waardoor (nieuwe) medewerkers zich verplicht voelen transparant en eerlijk te zijn en zij zullen zien dat het bedrijf integriteit hoog in het vaandel heeft staan.

Niet alleen voor nieuwe medewerkers is het van belang om een employment screening uit te voeren. Ook voor medewerkers die binnen jouw bedrijf een andere functie gaan bekleden met meer verantwoordelijkheden is het verstandig om een employment screening uit te voeren. Dit wordt een in-employment screening genoemd (IES). Door bijvoorbeeld persoonlijke omstandigheden kan het gebeuren dat een medewerker zich plotseling in een vreemde of ongewenste situatie bevindt wat extra risico tot niet integer gedrag kan vormen, waardoor de medewerker toch niet zo geschikt blijkt als gedacht.

Waarom een screening uit handen geven?

Een employment screening vergt de juiste capaciteiten en neemt kostbare tijd in beslag. Als bedrijf houd je liever de focus op de kerntaken van jouw organisatie. Het is dan ook verstandig om een screening uit te laten voeren door een externe specialist. Hierdoor vang je twee vliegen in één klap: je kunt je blijven focussen op jouw kerntaken en verschillende risico’s worden beheerst door het structureel en op de juiste manier screenen van jouw personeel.
Bij het uitbesteden van een employment screening is het echter wel van belang dit door de juiste partij te laten doen. Niet iedere externe mag dit zomaar doen. Er zijn een aantal toetsingscriteria waar externe screeningorganisaties, zoals Vidocq, aan dienen te voldoen:

  • Het bezitten van een keurmerk Particulier Onderzoeksbureau (POB) van de Nederlandse veiligheidsbranche of de Branchevereniging Particuliere Onderzoeksbureaus;
  • Het beschikken over een geldige POB-vergunning;
  • Het personeel heeft toestemming van de politie;
  • Het bedrijf conformeert zich aan de in regelgeving opgenomen (privacy) gedragscode sector particuliere onderzoeksbureaus;
  • Het bedrijf houdt zich aan de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling (NVP).

Vidocq, het bedrijfsrecherchebureau van AVAQ Groep, voldoet aan al deze toetsingscriteria en is daarmee een betrouwbare specialist op het gebied van employment screening. Al meer dan 15 jaar zijn wij ervaren met risicomanagement op het gebied van fraude en integriteit. Vidocq zorgt er met haar specialistische (online) screeningstools voor dat organisaties zich kunnen blijven focussen op hun kerntaken.

Vidocq, onderdeel van AVAQ Groep, is een erkend particulier onderzoeksbureau en conformeert zich aan wet- en regelgeving omtrent het uitvoeren van een employment screening. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer