Vandaag: (extra) aandacht voor privacy! 

28/01/2021

Het is vandaag 28 januari: de Europese dag van de Privacy. 39 jaar geleden werd vandaag het Dataprotectieverdrag aangeboden voor ondertekening. Dit is de basis voor de Europese privacybescherming. Deze dag staat dan ook in het teken van het belang van privacy. Op deze dag geven wij extra tips over privacy en de omgang met persoonlijke gegevens (data) van jouzelf en anderen. 

Het recht op privacy houdt in het kort in dat iedereen het recht heeft om in zijn of haar eigen omgeving onbezorgd zichzelf te kunnen zijn. Vroeger was dit eenvoudig(er), niemand kon zomaar ‘’meekijken’’ binnen de muren van jouw eigen huis. Met de komst van internet is dit veranderd en wordt alles wat we doen continue in de gaten gehouden, vaak zonder dat we dit zelf doorhebben. Privacy is het meest bedreigde mensenrecht van deze tijd, er wordt tegenwoordig zelfs meer (illegaal) gehandeld in data (persoonlijke gegevens) dan in olie en goud. Persoonlijke gegevens worden op allerlei manieren verzamelt en vastgelegd zonder dat mensen dit zelf weten. Hierdoor verlies je ongemerkt de zeggenschap en controle over jouw eigen gegevens, zo kan jouw gedrag beïnvloed worden zonder dat je dit zelf doorhebt.

Wat is belangrijk voor goede privacy?

Bewuste omgang met jouw eigen gegevens en die van een ander zijn belangrijk voor goede privacybescherming. Wij geven hier een aantal tips die al direct op te volgen zijn:

  1. Social media accounts – Heb je social media accounts? Controleer dan de privacy instellingen. Bij de meeste sociale media, zoals bijvoorbeeld Facebook en Instagram, zijn accounts standaard openbaar. Door deze accounts in de privémodus te zetten beperk je het aantal mensen die de inhoud van jouw accounts kunnen zien. Ook je LinkedIn account kan standaard door iedereen worden gevonden. Bij de privacy instellingen kun je onder andere de zichtbaarheid van het algehele account en contactgegevens, zoals het e-mailadres, wijzigen. 
  2. Gehackt – Ben jij gehackt (geweest)? Op het internet zijn verschillende databases te vinden. Zo ook gehackte databases. Via de websites haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com kun je controleren of een van jouw e-mailadressen hierin voorkomt. Staat jouw e-mailadres in een gehackte database? Wijzig dan het wachtwoord wat jij op dit account (en andere accounts) gebruikt.  
  3. Machtigingen – Ga de machtigingen van applicaties langs. Je downloadt een app en je krijgt de algemene voorwaarden te zien die je moet accepteren om de app te kunnen gebruiken. De meerderheid accepteert deze voorwaarden zonder deze eerst te lezen. Maar waar geef je dan allemaal toestemming voor? Applicaties brengen privacy risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk dat je weet waar een app toegang tot heeft. Controleer in ieder geval de volgende machtigingen: Locatie: heeft de app toegang tot jouw locatie? En zo ja, gaat het om toegang tijdens het gebruik van de app of ook om toegang bij het niet gebruiken van de app? Camera: maakt de app gebruik van de camera en is dat nodig voor het gebruik van de app? Microfoon: maakt de app gebruik de microfoon en is dat nodig voor het gebruik van de app? 
  4. Privacy op werk – Hoe zit het met privacy op werk? Ook zakelijk is privacy belangrijk. Jouw organisatie moet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Goed privacymanagement is dus belangrijk. Ga eens na of hier op dit moment voldoende aandacht voor is. Lees het privacyreglement van jouw organisatie door, zodat je daar goed van op de hoogte bent. Stelt jouw organisatie E-learnings beschikbaar over privacy? Volg deze dan! Hoe beter je op de hoogte bent van de privacywetgeving in jouw organisatie, hoe kleiner de kans op problemen met privacy. Ga ook eens na met welke wetgevingen die in verband staan met privacy jouw organisatie te maken heeft. Er zijn namelijk nog veel meer wetgevingen dan alleen de AVG die iets zeggen over privacy.  

Meer weten over privacy en goed privacymanagement? AVAQ geeft grip op privacy risico’s. Neem voor ondersteuning, advies of een kennismaking vrijblijvend contact met ons op. 

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer