Het beschermen van privacy: ook belangrijk bij thuiswerken

20/05/2020

Eerder schreven wij over veilig thuiswerken en het gebruik van VPN. Omdat (vaker) thuiswerken de nieuwe norm zal zijn bij veel bedrijven is het belangrijk ook hier bewust om te gaan met privacy en gevoelige (bedrijfs)gegevens. Naast het gebruikmaken van VPN zijn er nog meer manieren om privacy en gevoelige (bedrijfs)gegevens tijdens het thuiswerken te beschermen. Zorg dat jouw organisatie veiliger thuis werkt met deze 4 tips:

1. Altijd up-to-date

Zorg ervoor dat alle programma’s waarmee gewerkt wordt zijn voorzien van de nieuwste (beveiligings)updates. Vaak is de reden van een update een gevonden kwetsbaarheid in het betreffende programma. Wanneer dergelijke updates niet worden geïnstalleerd, is het programma minder veilig en wordt de kans groter dat cybercriminelen toegang krijgen tot de (thuis)werkplek en bij gevoelige/vertrouwelijke informatie kunnen. Zorg dat updates automatisch uitgevoerd worden op de apparaten waarmee werknemers (thuis)werken.

2. Blijf clean desk policy en clear screen policy hanteren

Ook thuis is het belangrijk clean desk policy en clear screen policy te hanteren. Geef medewerkers instructies om dit op dezelfde wijze uit te voeren als op kantoor. Laat vertrouwelijke documenten veilig opbergen of vernietigen wanneer deze niet meer nodig zijn. Verschaf medewerkers die met veel vertrouwelijke/persoonlijke informatie werken van een shredder die zij thuis kunnen gebruiken. Ook de thuiscomputer/-laptop moet zijn voorzien van een vergrendeling met een goed wachtwoord bij pauze of geen gebruik. Daarnaast is het gebruik van een privacy filter aan te raden: een screenprotector die het onmogelijk maakt om van de zijkant mee te kijken op het scherm. Op deze wijze voorkom je dat vertrouwelijke bedrijfsinformatie of (persoonlijke) gegevens op de thuiswerkplekken onder ogen van onbevoegden zoals familieleden, buren of kennissen komen.

3. Voorzie in goede Cloud- en opslagdiensten

Tijdens het thuiswerken moet iedereen bij de juiste bestanden kunnen komen. Cloud- en opslagdiensten zijn hier handige programma’s voor, echter brengen deze altijd risico’s met zich mee. Bepaal als werkgever welke Cloud- en opslagdiensten gebruikt worden en geef instructies hoe dit op een veilige manier gedaan kan worden. Een centrale (cloud)opslag helpt bij het bewaken van de bestandslocaties en voorkomt dat bestanden op allerlei verschillende plekken worden bewaard (waardoor het overzicht verloren gaat).

4. Pas op voor onveilige vergaderprogramma’s

Thuiswerken en vergaderen is steeds makkelijker door de huidige technologieën zoals online vergaderprogramma’s. Bij het gebruik hiervan is het belangrijk te letten op de veiligheid van zo’n programma. Maak een goede afweging voor het programma en bepaal als organisatie van welk programma gebruik wordt gemaakt. Lees hier meer over de veiligheid van veel gebruikte programma’s.

Bedrijfsveiligheid gaat ook thuis door. AVAQ geeft grip en helpt bij het goed en veilig inrichten van thuiswerk structuren en protocollen, neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Thuiswerken

 

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer