Wereld Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk 2021

28/04/2021

Elk jaar is het op 28 april ‘Wereld Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’. Deze dag vraagt extra aandacht voor de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziektes. Net als vorig jaar speelt de covid-19 pandemie een rol. De International Labour Organization (ILO) richt zich daarom dit jaar op het anticiperen, voorbereiden en reageren op crises met als thema Invest now in resilient OSH systems. Investeer nu in veerkrachtige systemen voor veilig en gezond werken. 

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat organisaties, bedrijven en instellingen voor een enorme uitdaging werden gezet: hoe bescherm je de veiligheid en gezondheid op de werkvloer tegen het coronavirus? Dit is grotendeels aangepakt door medewerkers thuis te laten werken. Dit heeft veel kansen opgeleverd, maar het heeft ook potentiële problemen met zich meegebracht. Bijvoorbeeld: psychosociale risicos en digitale risico’sOm deze risico’s te beperken is het belangrijk dat systemen voor veiligheid en gezondheid, de zogenoemde Occupational Safety and Health (OSH) systemen, worden versterkt.  

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat onderstaande maatregelen het afgelopen jaar het populairst waren om de verspreiding van covid-19 op het werk tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een bijdrage leveren aan het versterken van het OSH-systeem binnen jouw organisatie. 

Veiligheid en Gezondheid

Te zien is dat een veilige werkomgeving veel verschillende onderdelen bevat. Zoals ventilatie van gebouwen, geestelijke gezondheid van medewerkers, looprichtingen, werken op afstand, virtuele vergaderingen, bijwerken van de RI&E, het up-to-date houden van medewerkers etc. De aandacht hiervoor zal blijvend zijn. Zeker nu we voorlopig nog niet af zijn van corona en het werken nieuwe vormen heeft gekregen, bijvoorbeeld het meer thuis werken.  

AVAQ ondersteunt organisaties bij het grip krijgen en houden op risico’s zodat er veilig en in harmonie gewerkt kan worden. Neem vrijblijvend contact met ons op.  

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer