RI&E: het beperken en beheersen van bedrijfsongevallen

03/08/2020

Het voorkomen van bedrijfsongevallen is belangrijk. Bedrijfsongevallen zorgen voor tijdelijke afwezigheid van medewerkers en kunnen zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid van medewerkers. Hierdoor wordt de bedrijfscontinuïteit van de organisatie belemmerd. Een onmisbaar instrument voor het waarborgen van de veiligheid van jouw medewerkers op de werkvloer is een risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E). In deze blog lees je wat de RI&E precies inhoudt.

Wat is een RI&E?

Een RI&E is een onderdeel van het arbobeleid van organisaties. Het is een instrument voor het herkennen en beheersen van gevaren binnen een organisatie. Door middel van een RI&E worden risico’s in de organisatie in kaart gebracht en zo kunnen passende maatregelen worden genomen. Een RI&E bevat onder andere een plan van aanpak voor de te nemen maatregelen en een evaluatie van arbeidsongevallen uit het verleden. Voor werkgevers is een RI&E niet alleen een handig instrument, maar vaak ook een wettelijke verplichting. Kom erachter of jouw organisatie RI&E plichtig is door de stappen in onderstaande afbeelding te volgen.

RI&E stappenplan

Bron: rie.nl

Wat levert het op?

Zoals de titel al zegt: een RI&E beperkt en beheerst bedrijfsongevallen. De RI&E maakt het mogelijk preventief te handelen tegen risico’s binnen jouw organisatie. Door preventief te handelen en daarbij de juiste maatregelen te treffen ben je in staat om de gevolgen van risico’s zo veel mogelijk te beperken. Dit leidt uiteindelijk tot minder kosten voor jouw organisatie.

AVAQ geeft grip

De adviseurs van AVAQ helpen jou bij het opstellen én implementeren van een juiste RI&E voor jouw organisatie. Samen met de eventuele preventiemedewerker kijken wij naar de volledige organisatie, zodat er een passende RI&E kan worden opgesteld.

21 t/m 25 september is het de Week van de RI&E! Houd onze LinkedIn-pagina in de gaten voor de activiteiten die dan zullen plaatsvinden.

Interesse of vragen over een RI&E voor jouw organisatie? Wij helpen graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer