WhatsApp fraude: zover laat jij het toch niet komen?

15/06/2021

WhatsApp fraude is een vorm van cybercrime die de afgelopen tijd enorm populair is geworden onder criminelen. Deze vorm van cybercrime is eenvoudig uit te voeren door criminelen. In 2020 heeft 15 procent van de Nederlanders (die aangifte hebben gedaan) te maken gehad met (een poging tot) WhatsApp fraude. In deze blog leggen wij uit wat WhatsApp fraude is, hoe je het herkent én hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt.  

Wat is WhatsApp fraude?

WhatsApp fraude wordt ook wel vriend-in-noodfraude genoemd. Bij deze vorm van cybercrime doen criminelen zich voor als een bekende van je, vaak een zoon of dochter, en vragen ze met een smoes om geld. De criminelen verzamelen informatie over slachtoffers op sociale mediakanalen, zoals bijvoorbeeld Facebook. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar een profielfoto, familieleden en de stijl van communiceren, zodat de crimineel geloofwaardig over komt. De crimineel laat via WhatsApp weten een nieuw telefoonnummer te hebben en in de geldproblemen te zitten. Er wordt van je gevraagd om een geldbedrag over te maken via een betaalverzoek. De criminelen spelen bij deze vorm van cybercrime in op de natuurlijke behoefte van ouders om hun kinderen te helpen bij problemen.

WhatsApp fraude

‘Hoi mam’, ‘Hoi pap’

WhatsApp fraude heeft een aantal herkenningspunten. Het is belangrijk dat je van deze punten op de hoogte bent, zodat je WhatsApp fraude tijdig kunt herkennen. De volgende punten kunnen duiden op WhatsApp fraude:

  • Je krijgt een berichtje van een onbekend nummer. Een ‘bekende’ zegt een nieuw nummer te hebben;
  • Er wordt gevraagd om een bepaalde rekening voor te schieten via een betaalverzoek;
  • Je wordt onder druk gezet, want er is ‘veel haast bij’;
  • De ‘bekende’ wil alleen via WhatsApp Een andere manier is niet mogelijk;
  • Let op: tegenwoordig gebruiken criminelen stemfragmenten van de persoon die zij na doen. Wanneer je ter controle belt, spelen zij het stemfragment af.

Voorkom dat je slachtoffer wordt

WhatsApp fraude kan iedereen overkomen. Wel is het mogelijk om de kans te verkleinen. Hoe? Beperk wat je van jezelf op internet laat zien. Zorg ervoor dat je al jouw sociale mediakanalen op privé hebt staan en ga voor jezelf na of je het echt nodig vindt om Facebook te laten weten wie jouw familieleden zijn. Door informatie over jezelf op het internet (voor buitenstaanders) te beperken voorkom je dat criminelen zich gemakkelijk als jou kunnen voordoen op WhatsApp.

Denk je te maken te hebben met WhatsApp fraude? Maak het betaalverzoek dan nooit over totdat je de ‘bekende’ hierover persoonlijk hebt gesproken. Ook kun je het oude nummer van de persoon die na wordt gedaan controleren. Als er sprake is van WhatsApp fraude, dan zal dit oude nummer gewoon nog te bereiken zijn.

AVAQ voert digitale onderzoeken uit waarbij wordt gezocht naar alle informatie die over jou of jouw gezin te vinden is op het internet. Er wordt gekeken naar sociale media en eenvoudig toegankelijke bronnen, maar ook registers die niet altijd zelf terug te vinden zijn worden onderzocht. Na het onderzoek ontvang je een rapport met alle informatie die over jou of jouw gezin op het internet te vinden is. Samen kijken we vervolgens hoe jouw digitale veiligheid kan worden verbeterd.

AVAQ is expert op het gebied van informatiebeveiliging. Heb je vragen over WhatsApp fraude, andere vormen van cybercrime of onze digitale onderzoeken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen graag verder.

Actueel

Meer avaq actueel

Enrico en Igor starten met stages bij AVAQ

02/09/2024

Foto: Igor Renshof (links) en Enrico Veldhuis (rechts) voor de gevel bij AVAQ, locatie Dronten. […]

Lees meer

In dienst bij je kind – Financieel Dagblad

18/08/2024

17 augustus 2024 Door Emma Verweij • Fotografie: Nanda Hagenaar Cindy Breg-de Jong (1991) en […]

Lees meer