Wat is er over jou te vinden op het internet?

28/07/2020

Het internet: een plek waar informatie wereldwijd wordt gedeeld. Steeds meer persoonlijke gegevens komen op het internet terecht, door jouzelf of iemand anders online gezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Facebook, Instagram, LinkedIn of het momenteel erg populaire TikTok (voor de jongere generatie), maar ook aan de steeds meer gebruikte slimme apparaten. Weet jij wat er over jou te vinden is op het internet?

De boosdoeners van dataverzameling

Hoe en door wat wordt er informatie over jou verzameld? Zoals gezegd spelen jijzelf en sociale media hier een grote rol in. Maar ook cookies, slimme apparaten en ‘’handige’’ applicaties verzamelen en plaatsen persoonlijke informatie van en over jou op internet. Zo worden cookies vaak zonder na te denken geaccepteerd met als gevolg dat deze weten welke hardware en internetprovider jij gebruikt, op welke websites je bent ingelogd, wat jouw zoekgedrag is en op welke locatie jij je bevindt. Slimme apparaten zoals bijvoorbeeld een beveiligingscamera of een speaker met Google Assistant hebben vaak een gebrekkige beveiliging of ze worden niet veilig gebruikt. Opgenomen beelden, locaties of geluiden die dergelijke slimme apparaten over jou verzamelen kunnen door gebrekkige beveiliging op het internet terecht komen. Ook applicaties op jouw mobiele apparaat verzamelen persoonlijke informatie. Er komt dus via veel verschillende kanalen informatie van jou op het internet terecht zonder dat je dit altijd doorhebt.

Nog niet helemaal overtuigd over de hoeveelheid informatie die over jouw te vinden is op het internet? Bekijk dan onderstaande video eens.

Wat zijn de risico’s?

Alle informatie die over jou op internet staat brengt risico’s met zich mee. Kwaadwillende personen kunnen informatie over jou bijvoorbeeld gebruiken voor chantage, je kunt imagoschade oplopen of er kan identiteitsfraude plaatsvinden. Daarnaast wil je niet dat een potentieel toekomstige werkgever informatie over jou op internet vindt die jouw kans op een baan kan verkleinen. Het is dan ook het beste om zelf zicht te houden op de informatie die over jou te vinden is en deze te beperken en te beschermen.

Kom erachter wat er over jou te vinden is

Wil je erachter komen wat er over jou te vinden is op het internet? Dat kan op verschillende manieren, maar is een lastige klus. Een manier is om jouw naam als zoekterm te gebruiken bij een zoekmachine zoals Google. Hiermee haal je een gedeelte van wat er over jou te vinden is naar boven, bijvoorbeeld social media accounts of artikelen waar jouw naam in voorkomt. Met de website https://haveibeenpwned.com/ kun je controleren of jouw accountgegevens ergens gelekt zijn.

AVAQ voert digitale onderzoeken uit voor individuen en haar klanten van het family security office. Hierbij wordt gezocht naar alle informatie die over jou of jouw gezin te vinden is op het internet. Er wordt gekeken naar sociale media, Google, maar ook registers die niet altijd zelf terug te vinden zijn worden onderzocht. Dergelijke registers bevatten veel informatie en zijn vaak wel toegankelijk voor bedrijven. Aan het eind van een digitaal onderzoek ontvang je een volledig rapport waarin inzichtelijk is wat er over jou of jouw gezin terug te vinden is op het internet. Op basis van dit rapport kan er worden gewerkt aan het verbeteren van de digitale veiligheid.

AVAQ geeft grip op digitale veiligheid met het digitale onderzoek. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer