Wat betekent een harde Brexit voor bedrijfsveiligheid?

23/01/2019

De kans op een harde Brexit, ook wel een no-deal Brexit, is zeer aannemelijk. Op 29 maart 2019 zal het Verenigd Koninkrijk om klokslag 23:00 uur (Britse tijd) de EU verlaten. Wat betekent een harde Brexit voor Nederlandse bedrijven en de bedrijfsveiligheid? Wij zetten een aantal belangrijke punten op een rij:

  • Check de verwerking van persoonsgegevens – bij een harde Brexit kan het zijn dat doorgifte van persoonsgegevens aan het VK niet zomaar meer mag. Controleer of verwerkingen (door bijvoorbeeld Verwerkers) of bepaalde data opslag niet plaatsvindt in het VK. Dit mag pas wanneer hier afspraken over zijn gemaakt vanuit de EU met het VK.
  • Check de geldigheid van diploma’s behaald in het VK – controleer of diploma’s en certificaten die door medewerkers behaald zijn bij een opleidingsinstituut uit het VK geldig blijven binnen de EU.
  • Maak afspraken met transporteurs – maak vooraf heldere afspraken met transporteurs die voor jouw bedrijf naar of vanaf het VK gaan of komen. Hoe gaan zij de drukte en extra handelingen regelen en wat betekent dit voor jou?
  • Controleer servicecontracten – Zijn bepaalde onderhoudscontracten of afgesloten verzekeringen nog geldig bij een harde Brexit? Kan de monteur nog langskomen bij het bedrijf? Overleg met verzekeraars en serviceverleners.

Naast bovenstaande punten zijn er natuurlijk nog meer aandachtspunten, die afhankelijk van de organisatie, kunnen gelden. Het is dan ook belangrijk om goed voorbereid te zijn!

Test wat de Brexit voor jouw organisatie betekent met de Brexit Impact Scan.

Harde Brexit Poster

 

Actueel

Meer avaq actueel

De Europese Dag van de Privacy

28/01/2023

Vandaag, 28 januari, is het de dag van de privacy. De dag waar we even […]

Lees meer

Daniël de Jong nieuw bestuurslid Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland (VBN)

23/01/2023

Op dinsdag 17 januari is Daniël de Jong toegetreden tot het bestuur van Vereniging Beveiligingsprofessionals […]

Lees meer