Verhoog je veiligheidsgevoel tijdens de ‘donkere dagen’

21/11/2018

Het is buiten steeds vroeger donker en de kou heeft haar intrede gedaan. Veel mensen kijken uit naar de gezelligheid van de naderende feestdagen. Criminelen denken echter ergens anders aan: ongezien misdaden plegen. Zij krijgen ruimer de gelegenheid om ’s avonds aan de slag te gaan nu het buiten langer donker is. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf minder veilig voelt in deze periode, maar dit hoeft niet nodig te zijn.

Criminelen kiezen slachtoffers en woningen uit op basis van gelegenheid. Zij zullen bijvoorbeeld sneller een woning uitkiezen die niet goed wordt verlicht. Met de volgende tips wordt jouw woning minder aantrekkelijk voor criminelen:

1. Installeer schrikverlichting

Schrikverlichting is een lamp met sensor waarbij het licht aan gaat wanneer er iemand in de buurt van de sensor komt. Criminelen die jouw huis naderen zullen van dit licht schrikken en zo snel mogelijk weggaan om niet gezien te worden.

2. Laat een bewoonde indruk achter

Criminelen zullen niet zo snel een woning uitkiezen waar iemand thuis is. Een handige methode om criminelen te ontmoedigen jouw huis uit te kiezen is het achter laten van een bewoonde indruk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld lichten met een tijdschakelaar te installeren. Deze lichten gaan op willekeurige of zelf gekozen tijdstippen aan en uit. Een moderner alternatief voor lichten met een tijdschakelaar is ‘slimme verlichting’. Bij slimme verlichting wordt er gebruik gemaakt van lampen die je draadloos met een smart device kunt bedienen, dus ook op afstand wanneer je niet thuis bent.

3. Vermeld niet op sociale media dat je weg bent

Veel mensen gaan tijdens de feestdagen weg van huis voor bijvoorbeeld een familiebezoek. Wist jij dat inbrekers ook via sociale media in de gaten houden of mensen thuis zijn? Om het risico op inbraak te verkleinen is het daarom verstandig om niet op sociale media te vermelden dat je van huis weg gaat of locaties te vermelden waar dit aan af te leiden is. Deze informatie kan namelijk onbedoeld bij de verkeerde mensen terecht komen.

Betekenen de langere avonden dat je ’s avonds niet meer veilig weg kunt? Nee, ook in deze periode kun je ’s avonds nog gewoon veilig de straat op. Wel is het aan te raden om op verlichte paden te blijven wanneer je in het donker naar buiten gaat. Voor personen geldt namelijk hetzelfde als voor locaties: criminelen kiezen slachtoffers uit op basis van gelegenheid. Je bent niet goed zichtbaar en bent een makkelijker doelwit voor criminelen wanneer je je bevindt op een onverlicht pad.

Met bovengenoemde tips verbeter je jouw eigen veiligheid en bezorg je jezelf een veiliger gevoel tijdens de donkere dagen. Zo heb je naast een gezellige periode ook een veilige periode!

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer