Toolboxmeeting: wat is het en waarom?

23/04/2020

Optimale bedrijfscontinuïteit komt mede tot stand door goede bedrijfsveiligheid. Een toolboxmeeting draagt bij aan een goede, duidelijke en veilige werkvloer en daarmee aan de totale bedrijfsveiligheid. In deze blog vertellen we wat een toolboxmeeting is en wat de meerwaarde hiervan is.

Wat is het?

Een toolboxmeeting is een korte presentatie of een werkoverleg over een veiligheidsthema binnen het bedrijf. Dit thema kan bijvoorbeeld zijn:

  • Persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • Gereedschappen;
  • Werken op hoogte;
  • Gevaarlijke stoffen;
  • Werken op of aan het water.

Een toolboxmeeting is bestemd voor leidinggevenden, uitvoerend personeel en derden. Tijdens een toolboxmeeting geef je informatie over het herkennen van gevaren omtrent het veiligheidsontwerp en leg je uit hoe de medewerker zich hiertegen kan beschermen. Ook wordt er verteld hoe de situatie kan worden verbeterd. AVAQ begeleidt bij het opzetten en uitvoeren van toolboxmeetings als onderdeel van de totale bedrijfsveiligheid. Onze safety- & security -expert Daniël is gedreven in de implementatie hiervan en zorgt voor de juiste aanpak afgestemd op het bedrijf.

Verplicht bij VCA-certificering

Voor VCA-gecertificeerde bedrijven geldt een minimumfrequentie voor het houden van een toolboxmeeting. VCA staat voor: Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. VCA is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Bedrijven met een VCA certificaat tonen aan dat ze over voldoende kennis beschikken van veiligheid, gezondheid, milieu en een veilige en gezonde werkomgeving willen creëren. Het frequentieniveau waar VC-gecertificeerde bedrijven aan moeten voldoen is afhankelijk van het VCA-niveau waar zij aan moeten voldoen.

  • VCA*: vier keer per jaar;
  • VCA**: tien keer per jaar;
  • VCA Petrochemie: tien keer per jaar.

Niet VCA-gecertificeerd?

Bij niet VCA-gecertificeerde bedrijven is er geen verplichte minimumfrequentie voor het houden van toolboxmeetings. Toch is het verstandig om dit regelmatig te doen zodat medewerkers up-to-date blijven over de gevaren tijdens de werkzaamheden op de werkvloer en hoe zij zich hiertegen kunnen beschermen.

Verklein de kans op bedrijfsongevallen

Met een toolboxmeeting verklein je de kans op bedrijfsongevallen. Medewerkers die zich bewust zijn van veiligheidsrisico’s zijn meer alert op de werkvloer. Daarnaast zijn bedrijven vanuit de Arbowet verplicht om medewerkers voor te lichten over de risico’s die horen bij de werkzaamheden en de maatregelen die er tegen kunnen worden genomen, een toolboxmeeting is hiervoor een goede manier. Met een toolboxmeeting verbeter je de bedrijfsveiligheid en daarmee de bedrijfscontinuïteit, een win-winsituatie dus.

Toolboxmeetings organiseren binnen jouw bedrijf? Onze safety & security expert Daniël ondersteunt bedrijven bij het uitdenken en organiseren. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Toolboxmeeting

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer