Tik op de vingers voor screenen social media.

11/07/2016

In juli jl. werd een bekend Nederlands recherchebureau ”op de vingers getikt” door de Autoriteit Persoonsgegevens. Het bedrijf had onder andere social media profielen van kandidaten opgenomen in de onderzoeksdossiers, waaronder in sommige gevallen zelfs het vriendenoverzicht, en deze rechtstreeks gedeeld met de opdrachtgever en derden, zonder medeweten van de kandidaat.

Onderzoek moet proportioneel zijn

Bij het uitvoeren van een (pre-employment) screening richting een persoon is het van belang dat er proportioneel gehandeld wordt. Zowel voor de opdrachtgever als de kandidaat. Een open vizier en goed inschatten van de relevantie van informatie is daarom ten alle tijden van belang.

217322 tumblr inline o5goxrbhu11rz56tl 500%20(1) 69a164 original 1468230027

Bij Vidocq, het bedrijfsrecherchebureau van AVAQ Groep, worden dagelijks screenings uitgevoerd. Deze bevatten altijd gevoeligheden omdat er gewerkt wordt met persoonsgegevens. Wij gaan hier secuur mee om. Enkel informatie die relevant is en wat wettelijk is toegestaan wordt opgenomen in het onderzoeksdossier. Hoor en wederhoor wordt ten alle tijden toegepast.

De screeningsparadox: onderzoek door een niet-onderzoeksbureau

Er zijn in Nederland partijen die (pre-employment) screenings uitvoeren of schermen met dit begrip terwijl ze niet in het bezit zijn van de juiste vergunningen. Dat is toch vreemd: integriteit zou toch getoetst moeten worden door een organisatie die zelf ook integer is.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de toetsingscriteria voor de betrouwbaarheid van een screeningsbureau op een rijtje gezet, Vidocq voldoet aan alle criteria:

  • Vidocq bezit het keurmerk Particulier Onderzoeksbureau (POB) van de Nederlandse Veiligheidsbranche;
  • Vidocq beschikt over een geldige POBvergunning. Justis geeft die vergunning af na een screening;
  • Het personeel beschikt over toestemming van de politie;
  • Vidocq is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en heeft een registratienummer;
  • Vidocq conformeert zich aan de in regelgeving opgenomen (privacy)gedragscode sector particuliere onderzoeksbureaus;
  • Vidocq houdt zich aan de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling.

Meer weten over (pre-employment) screening of een rechercheonderzoek?

Lees onze blog over het screenen van (toekomstige) medewerkers op de juiste manier of lees meer over Vidocq bedrijfsrecherche.

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer