Security: meer dan alleen digitaal

25/07/2019

Digitale veiligheid en risico’s komen vaak naar voren in de media. Met de snelle technologische ontwikkelingen is dit zeker een belangrijk punt, maar belangrijk is dat niet vergeten wordt dat goede security veel meer is dan alleen het digitale beveiligen van je organisatie.

Combineren is essentieel

Gebruik je de zoekterm ‘security’ op het internet, dan zijn bijna alle gevonden afbeeldingen gerelateerd aan digitale veiligheid. Er wordt haast niet meer gedacht aan fysieke veiligheid en daar moet verandering in komen. Voor de bedrijfsveiligheid is het belangrijk dat maatregelen voor fysieke én digitale beveiliging hand-in-hand samengaan. Een voorbeeld van een fysieke maatregel is een bedrijfspand voorzien van compartimentering met toegangscontrole. Bij compartimentering wordt een gebouw opgedeeld in verschillende inbraak- of brandwerende ruimten. Dit houdt in dat een kwaadwillende door meerdere schillen moet breken wil hij of zij bij een belangrijk bedrijfseigendom kunnen komen. De toegangscontrole zorgt ervoor dat ruimtes niet zomaar door iedereen kunnen worden geopend. Compartimentering met toegangscontrole verliest echter zijn effectiviteit wanneer de volgende digitale maatregel niet goed wordt toegepast: beveiligde dataopslag van de toegangscontrole. Een kwaadwillende zou de dataopslag van de toegangscontrole kunnen inzien wanneer deze niet goed wordt beveiligd. Dit met als gevolg dat de kwaadwillende de compartimenten van het gebouw zou kunnen betreden.

Denk je hier ook aan?

Fysieke veiligheid is een belangrijke dagelijkse bezigheid voor organisaties. Bij fysieke beveiliging kun je onder andere denken aan maatregelen zoals een juiste sleuteluitgifte, het hanteren van een clear screen policy en clean desk policy en het pand op een veilige manier openen en afsluiten. Zonder dergelijke maatregelen is goede bedrijfsveiligheid niet volledig.

De makkelijkste ingang

Kwaadwillende zoeken altijd de makkelijkste ingang. Momenteel wordt er veel aandacht besteed aan digitale beveiliging en is de fysieke beveiliging een beetje op de achtergrond beland. Maar wat is dan de makkelijkste optie? Juist: de fysieke kant. Als er niet veel aandacht wordt besteed aan fysieke beveiliging, maken kwaadwillende meer kans van slagen wanneer zij voor de makkelijkste optie gaan. Security is een totaalpakket van digitale en fysieke maatregelen.  Hoe ziet dit totaalpakket eruit? De securityexperts van AVAQ brengen dit in kaart voor jouw organisatie en komen graag vrijblijvend langs.

Houdt grip op de totale security, zowel digitaal als fysiek! Neem contact met ons op voor het optimaal inrichten van jouw organisatie.

Security: meer dan alleen digitaal

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer