QR-codes: wat schuilt er achter en waar kom je terecht?

09/03/2021

QR-codes zijn scanbare afbeeldingen die leiden tot een actie. Je wordt bijvoorbeeld doorgestuurd naar een website of de bankieren app van jouw bank. Sinds het coronavirus hebben QR-codes een opmars gemaakt, dat was vooral te zien in de horeca: via een QR-code kon je de menukaart bekijken. QR-codes maken bepaalde acties contactloos, wat het besmettingsgevaar in deze tijd beperkt. Erg handig dus, maar hoe weet je wat er achter deze QR-codes schuilt?

Een eindeloze hoeveelheid acties

Veel mensen zijn zich niet bewust van de eindeloze hoeveelheid acties die met QR-codes kunnen worden uitgevoerd. Het blijft namelijk niet bij het bezoeken van een website of het betalen van een betaalverzoek. QR-codes kunnen onder andere worden ingezet voor:

  • Het downloaden van een document of applicatie;
  • Het inloggen op een wifinetwerk;
  • Het opstellen van een e-mail;
  • Het opstellen van een Sms-bericht;
  • Het starten van een telefoongesprek.

Daarnaast zijn QR-codes heel makkelijk te maken. Op internet zijn er meerdere websites te vinden waarop gratis een QR-code kan worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld onderstaande QR-code. Verwijst deze QR-code naar een winactie voor AirPods Pro ter waarde van €279,00, naar de nieuwswebsite van NOS of naar de website van AVAQ?

QR-code

Fraude met QR-codes

Ook criminelen zien de voordelen van QR-codes in, aangezien deze zo makkelijk te maken zijn. Ze plakken bijvoorbeeld een paar QR-codes rond een terras met de tekst ‘Scan voor gratis Wifi’ en ze zullen een hoop slachtoffers te pakken krijgen. Een crimineel kan de QR-code bijvoorbeeld laten doorverwijzen naar een URL waarop malware wordt gedownload of naar een phishingsite waar van de gebruiker wordt gevraagd om bepaalde gegevens in te vullen.

Zo gebruik je QR-codes veilig

Hoe weet je waar de QR-code in deze blog naar verwijst (zonder direct naar de doorverwezen website te gaan)? De QR-code scanners van de meeste telefoons laten een melding zien met de link waarnaar de QR-code verwijst. Dat zie je bijvoorbeeld in deze uitlegvideo van Samsung. Ook de QR-code scanner van iPhone laat de link zien, probeer het zelf maar eens bij bovenstaande QR-code! Dan zal je zien dat de QR-code verwijst naar de website van AVAQ. Waakzaamheid is dus belangrijk bij het veilig gebruikmaken van QR-codes. Controleer altijd de link die wordt weergegeven voordat je verder klikt bij het scannen van een QR-code. Vertrouw je de link niet? Klik dan niet verder.

AVAQ geeft grip op risico’s. Neem voor advies over maatregelen voor het beschermen van jouw (online) veiligheid vrijblijvend contact met ons op.

Actueel

Meer avaq actueel

Daniël benoemd als jurylid The Outstanding Security Performance Awards 2023 – Benelux

30/05/2023

Voor The Outstanding Security Performance Awards (OSPA’s) 2023 – Benelux is Daniël benoemd als jurylid. […]

Lees meer

Gastcollege Fraude & Integriteit Hogeschool Windesheim Zwolle

07/03/2023

Op 7 maart heeft Daniël een gastcollege over integriteit en bedrijfsrecherche gegeven bij Windesheim in Zwolle aan de eerstejaars van […]

Lees meer