Identiteitsfraude: wat is het en hoe voorkom je het?

16/08/2021

Fraude, een term die je waarschijnlijk vaak en in veel verschillende soorten voorbij hoort komen. Dat kan kloppen, want fraude kan op veel manieren worden gepleegd. In deze blog gaan we het hebben over identiteitsfraude. Een erg persoonlijke vorm van fraude die iedereen wil voorkomen. Wat is identiteitsfraude en hoe voorkom je het?

Misbruik van jouw identiteit

Bij identiteitsfraude worden identificatiemiddelen zoals persoonsgegevens of identiteitspapieren opzettelijk misbruikt met als doel om daarmee een strafbaar feit te plegen. Identiteitsfraude kan gebeuren met verschillende soorten gegevens, zoals met een paspoort, rijbewijs of ID-kaart, maar ook met het overheidssysteem DigiD. Een fraudeur zou met behulp van een bankrekeningnummer en een kopie van een paspoort bijvoorbeeld producten of diensten op andermans naam kunnen bestellen.

Zo komen criminelen aan jouw ID

Er zijn verschillende manieren om aan iemands identiteitsbewijs te komen. Hieronder sommen we drie veelgebruikte trucs van criminelen voor je op:

  • Via verkoopwebsites: zoals bijvoorbeeld Marktplaats. Er wordt een advertentie geplaatst van een product dat vaak gewild is, zoals bijvoorbeeld een populaire telefoon of tickets voor een populair festival. De criminelen vragen aan de geïnteresseerde koper om een kopie van het identiteitsbewijs om ‘zeker te weten dat ze niet worden opgelicht’. Om vertrouwen op te wekken sturen ze ook hun ‘eigen identiteitsbewijs’, dat vaak een vals of een al eerder buitgemaakte identiteitsbewijs is;
  • Via valse vacatures: er wordt, zoals vaker bij een sollicitatie, gevraagd om een kopie van het identiteitsbewijs. Controleer altijd of het betreffende bedrijf echt bestaat;
  • Via woonruimte/kamerverhuur: ook hier wordt vaak om een kopie van een identiteitsbewijs gevraagd. Wanneer de verhuur niet via een bedrijf gaat is het verstandig om eerst persoonlijk contact te hebben voordat je een kopie van jouw identiteitsbewijs geeft.
Identiteitsfraude

Wist je dat particulieren, winkels, hotels en zorgverleners wettelijk gezien geen kopie mogen vragen van jouw identiteitsbewijs? Zij mogen enkel vragen om het identiteitsbewijs te laten zien. Heb je te maken met instanties die wettelijk gezien wel om een kopie van jouw identiteitsbewijs mogen vragen, maak dan gebruik van de KopieID-app van de overheid. Met deze app kun je een watermerk toevoegen aan de kopie en irrelevante gegevens doorstrepen (dat is vaak het BSN-nummer).

Ga zorgvuldig om met jouw identiteitsgegevens

Je kunt jezelf beschermen tegen identiteitsfraude door zorgvuldig om te gaan met jouw identiteitsgegevens. Bewaar ze op een veilige plaats en geef ze niet zomaar aan een persoon of organisatie die vertrouwt lijkt. Zorg er daarnaast voor dat jouw sociale media accounts goed zijn afgeschermd en deel nooit foto’s van bijvoorbeeld jouw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs (ook niet als je net je rijbewijs hebt gehaald of op het vliegveld staat). Zo voorkom je dat criminelen te veel gegevens over jou verzamelen.

Ben je slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Kijk dan op de website van de rijksoverheid voor wat je dan moet doen.

AVAQ zorgt voor grip op fraude. Vragen over het beschermen van jouw (online) identiteit? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Actueel

Meer avaq actueel

Verborgen camera ontdekt: Alert handelen voorkomt risico’s

05/12/2024

Hoe AVAQ hielp bij het veilig oplossen van een zorgelijke situatie Bij een woonhuis werd […]

Lees meer

AVAQ Bedrijfshockeyteam van start bij HC Zwolle

03/12/2024

Gisterenavond speelde het AVAQ Bedrijfshockeyteam zijn eerste wedstrijd in de bedrijfshockeycompetitie bij Hockeyclub Zwolle. Het […]

Lees meer