Hoe zet je een BHV-organisatie op in een productiebedrijf?

10/02/2015

STG Tobacco Service Tubbergen is de belangrijkste leverancier van private label sigaren in Nederland. De vestiging in Tubbergen maakt onderdeel uit van ScandinavianTobacco Group, ‘s werelds grootste sigarenfabrikant. Tubbergen is tevens het logistieke centrum voor alle handmade sigaren en verzorgt de distributie naar meer dan 60 landen. Bij de vestiging werken ongeveer 40 medewerkers.

Download dit artikel als PDF.

Aandachtspunten uit de RI&E

Uit het Plan van Aanpak, dat onderdeel uitmaakt van de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie, kwamen een aantal aandachtspunten naar voren. Zo werd het tijd dat er BHV’ers opgeleid werden. Ook moest er een BHV-plan komen voor de interne organisatie en bleek een registratie van gevaarlijke stoffen nodig. Direct liet STG vier BHV’ers opleiden. De volgende stap was het inrichten van een BHV-organisatie. Maar hoe doe je dat eigenlijk? De bedrijfsleider van STG vroeg ons om hen te assisteren.

Voorkomen! Maar soms kun je alleen genezen.

Bij Avaq geloven we dat mensen in een prettige werk- omgeving het beste functioneren. Het bouwen aan een vanzelfsprekend gevoel van veiligheid is daarbij cruciaal: voorkomen is beter dan genezen. Dus wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn. Een BHV-plan is dan essentieel.

Samen nadenken over veiligheid

Onze Safety consultant, William Gielen, daagde de opgeleide BHV’ers uit om na te denken over wat zij nodig hebben om hun functie op de juiste manier uit te voeren. Daarmee ging het ‘werken aan veiligheid’ echt leven. In een gezamenlijke rondgang door het bedrijf werd een inventarisatie gemaakt.

Dit bleek er nodig:

  • BHV materialen, zoals hesjes en zaklampen
  • Ontruimings- en veiligheidsplattegronden
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals werkhandschoenen
  • Hulpverleningsmiddelen, zoals pleisters
  • Heldere registratie van gevaarlijke stoffen
  • Instructies voor medewerkers “Wat te doen bij …?”

“Avaq is kundig, denkt mee en adviseert op een bijzonder prettige wijze. Dit wordt ook bevestigd door onze BHV’ers.” – Bedrijfsleider van STG Tobacco Service Tubbergen

Zo werden er vijf ontruimingsplattegronden en één veilig- heidsplattegrond opgesteld en uitgewerkt door Allround Security Company, onderdeel van Avaq groep. Bovendien werden er twee BHV-samenkomstpunten bepaald en voorzien van duidelijk zichtbare BHV-kasten. Daarmee kregen alle benodigde BHV-materialen, persoonlijke beschermingsmiddelen en overige hulpverleningsmiddelen een plek. Er zijn ook instructiekaarten – specifiek voor STG – gemaakt en opgehangen. Om het gevoel van ownership te versterken zijn de locaties van de tekeningen, de BHV-kasten en instructiekaarten samen met het BHV-team bepaald.

Omdat er bij STG gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen is er, volgens de Arbowet, registratieplicht van deze stoffen. William heeft voor STG de registratie gevaarlijke stoffen opgezet. Bij de plaatsen waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt zijn de werknemers nu bekend met de speciale in- structiekaarten. Alle maatregelen zijn nu opgenomen in het BHV-plan van STG.

Hoe nu verder?

STG is zeer te spreken over onze samenwerking en de manier waarop het BHV-plan is opgesteld. De volgende stappen zijn een table-top ontruimingsoefening, een simulatie van een ontruiming op basis van verschillende scenario’s, met de BHV’ers én vervolgens een ontruimingsoefening voor het hele bedrijf.

Vragen?

Bel voor een vrijblijvend gesprek: 0321 – 311 773 of kijk op www.bhvplan.eu

Download dit artikel als PDF.

(Bron: avaq.eu)

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer