Het verhoogde risico door bekendheid en online zichtbaarheid

25/08/2020

Onlangs was de overval op YouTube-ster Nikkie de Jager in het nieuws. Zij en haar vriend zijn thuis onder schot gehouden. Een dergelijke inbreuk op de persoonlijke leefsfeer is één van de ergste dingen die een persoon kan overkomen. Dit wil niemand meemaken, maar hoe voorkom je dat?

In geval van een verhoogd risicoprofiel, zoals bij Nikkie de Jager, is het essentieel dat de juiste beveiligingsmaatregelen zijn georganiseerd. Deze maatregelen dienen afgestemd te zijn op de persoonlijke situatie zodat ongewenste gebeurtenissen zo veel mogelijk worden voorkomen. En mocht het toch misgaan dan is vroegtijdige detectie en adequate reactie noodzakelijk om gevolgschade te beperken.

Een verhoogd risicoprofiel door attractiviteit

Bij vooraanstaande welgestelde personen is de kans om doelwit te worden van bewuste criminele activiteiten aannemelijk. Factoren als de mate van attractiviteit, de mate van (online) zichtbaarheid (van attractiviteit) en de mate van beveiligingsmaatregelen hebben invloed op de motivatie van een mogelijke dader.

  • Attractiviteit: de aantrekkelijkheid van bezittingen van een persoon voor anderen. Er is vaak sprake van hogere attractiviteit bij personen die bekend en/of vermogend zijn;
  • (Online) zichtbaarheid (van attractiviteit): de hoeveelheid aan informatie die er openbaar over de persoon te vinden is (ongeacht of zij hier zelf invloed op hebben);
  • Beveiligingsmaatregelen: de mate waarin maatregelen zijn georganiseerd;
  • Gemotiveerde dader: persoon die bewust criminele activiteiten onderneemt.

Nikkie de Jager is een online beroemdheid met 14,3 miljoen volgers op Instagram en 13,5 miljoen YouTube abonnees. Op basis van online bronnen is bekend dat Nikkie de Jager vermogend is, zij zou op jaarbasis meer dan €700.000,- verdienen en begin dit jaar heeft zij nog een BMW i8 verkocht voor €108.000,-. Er is dus sprake van een hoge attractiviteit. Daarnaast is er veel informatie over haar en haar leven online terug te vinden. De combinatie van een hoge attractiviteit en een hoge mate van (online) zichtbaarheid (van attractiviteit) maken het essentieel dat er beveiligingsmaatregelen zijn georganiseerd die passen bij het verhoogde risicoprofiel.

Gepaste beveiligingsmaatregelen

Een verhoogd risicoprofiel heb je niet altijd zelf in de hand. Je kunt tot op zekere hoogte je (online) zichtbaarheid beperken en attractiviteit verbergen, maar deze informatie kan ook door anderen bekend worden gemaakt. In het geval van Nikkie de Jager is onder andere haar woonlocatie gepubliceerd op bekendeburen.nl.

Indien er geen gepaste beveiligingsmaatregelen worden genomen dan blijft het risicoprofiel van een persoon verhoogd. Maatregelen moeten in balans zijn met de overige onderdelen. Onze maatregelenmatrix geeft inzicht in de typen maatregelen die nodig zijn om risico’s te voorkomen, beperken en beheersen.

De juiste combinatie en synergie tussen beveiligingsmaatregelen zijn essentieel in geval van een verhoogd risicoprofiel. Op zichzelf staande maatregelen, zoals een hekwerk en cameradetectie zijn onvoldoende.

 

(Emotionele) schade beperken door te vertragen

Het is niet altijd mogelijk om alle risico’s te voorkomen. Toch wil je dan de juiste maatregelen in zetten om te vertragen en te detecteren zodat gevolgschade kan worden beperkt.

Daniël de Jong zegt hierover: ”Vertragen en detecteren zijn essentiële factoren wanneer het gaat om het beperken van gevolgschade, dit geldt voor zowel fysieke als digitale beveiliging. Wanneer inbrekers worden gesignaleerd door gronddetectie zodra zij het terrein betreden kan er vanuit de woning direct (automatisch) alarm worden geslagen voordat zij de woning hebben bereikt. Dit kan ervoor zorgen dat de woning nog tijdig gesloten kan worden, personen zich nog naar een eventuele saferoom kunnen verplaatsen en hulpdiensten snel aanwezig kunnen zijn.’’

Om vertragend en detecterend te kunnen werken moet er sprake zijn van meerdere beveiligingsschillen. In iedere schil dienen er passende maatregelen getroffen te zijn, afgestemd op het soort ruimte of informatie dat zich in deze schil bevindt.

Verschillende risicomomenten

Wanneer het gaat om veiligheidsrisico’s moet niet alleen gedacht worden aan de woonlocatie. De juiste maatregelen moeten ook getroffen worden op andere locaties waar personen zich begeven en naartoe verplaatsen, zoals werklocaties, scholen, vakantiehuizen en/of vaste (sport)clubs.

De boodschap is dat een beveiligingsplan zo sterk is als het zwakste onderdeel. Het is waarschijnlijker dat een gemotiveerde dader zal toeslaan op een moment dat de beveiligingsmaatregelen minimaal zijn.

Family Security Office

Vanuit het Family Security Office ondersteunt AVAQ welgestelde vermogende personen bij het nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen door bovenstaande modellen te integreren in onze aanpak:

  • Om risico’s te kunnen voorkomen, beperken en beheersen worden fysieke, digitale en personele maatregelen genomen, afgestemd op het risicoprofiel van de persoon;
  • Er wordt adequaat beveiligd door te werken met schillen (compartimenten) waardoor vertraagd en gedetecteerd kan worden;
  • Alle fysieke risicomomenten worden in kaart gebracht: woonlocatie, (werk)locaties en overige activiteiten). De juiste maatregelen worden getroffen voor de momenten waarop sprake is van verplaatsing tussen deze locaties.

Deze combinatie maakt dat het nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen voor personen met een verhoogt risicoprofiel maatwerk is. Het gaat hierbij niet om de hoeveelheid aan maatregelen (kwantiteit) maar om het nemen van de juiste maatregelen (kwaliteit) afgestemd op de persoon, de familie en de situatie. Zo streven wij naar een veilige omgeving waar onze klanten met een goede gemoedsrust kunnen wonen, leven en werken.

Actueel

Meer avaq actueel

Enrico en Igor starten met stages bij AVAQ

02/09/2024

Foto: Igor Renshof (links) en Enrico Veldhuis (rechts) voor de gevel bij AVAQ, locatie Dronten. […]

Lees meer

In dienst bij je kind – Financieel Dagblad

18/08/2024

17 augustus 2024 Door Emma Verweij • Fotografie: Nanda Hagenaar Cindy Breg-de Jong (1991) en […]

Lees meer