Het nut van een webcam cover

17/07/2020

Laptops, tablets en telefoon zijn tegenwoordig standaard voorzien van een camera, ofwel een webcam. Zeker in deze tijd waarin er veel gebruik wordt gemaakt van videobellen en –vergaderen is dit een onmisbaar hulpmiddel. Maar net als andere middelen met camera brengen ook de camera’s in je laptop, telefoon en laptop risico’s met zich mee. Een webcam cover, een cover waarmee je deze camera af kan schermen, is daarom een steeds vaker gezien item. In deze blog lees je waarom.  

Van tape naar cover 

Op hun privacy gestelde personen begonnen een aantal jaren geleden met het afdekken van hun webcam met een stukje tape. Vanuit hier zijn de webcam covers ontstaan. Een manier om je webcam op een elegante maar ook handige wijze af te dekken. Door het schuiven van de cover kun je je webcam wel of niet bedekken.  

Waarom gebruik je een webcam cover? 

Webcams zijn te hacken op afstand. Hierdoor kunnen hackers meekijken via jouw camera. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen om te kijken of je thuis bent en inbreken mogelijk is of om beeld en audio van jou vast te leggen voor chantage. Een gehackte webcam is zeer moeilijk te herkennen, het lampje wat normaal brand wordt namelijk uitgeschakeld door hackers. Er bestaan tools waarmee de activiteit van microfoon en webcam gemonitord kan worden, een voorbeeld hiervan is Oversight (voor Apple). Het gebruik van deze tools geeft echter geen garanties.  

Bescherm jezelf 

Naast het gebruiken van een goede firewall en virusscanner is het gebruiken van een webcam cover een relatief eenvoudige manier om jouw privacy beter te beschermen. Daarnaast is het altijd verstandig te werken via een VPN-verbinding wanneer je geen beveiligd Wifi-netwerk gebruikt.   

Maak jij nog geen gebruik van een webcam cover? Laat het ons weten en ontvang gratis onze AVAQ-webcam cover. Samen zorgen we voor een betere bescherming van jouw online veiligheid.  

AVAQ geeft grip op risico’s. Laat je vrijblijvend adviseren over de te nemen maatregelen voor jouw (online) veiligheid, wij komen graag kennismaken.  

 

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer