Geld stelen uit de personeelspot: dat gebeurt bij jou toch niet?

02/04/2019

Fraude binnen bedrijven door eigen personeel, het komt vaker voor dan je denkt: bij één op de drie bedrijven wordt fraude gepleegd op de werkvloer. Welke soorten bedrijfsfraude zijn er, hoe herken je het en hoe kun je de kans op fraude verkleinen?

Bedrijfsfraude komt vaker voor dan je denkt

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: er worden zonder toestemming producten of goederen meegenomen. Je vindt lege verpakkingen in het magazijn. Je vermoedt dat die ene medewerker niet echt ziek is. Je merkt dat bepaalde bedrijfsgegevens opeens bekend zijn bij je concurrent of je komt regelmatig niet kloppende urendeclaraties tegen. Bedrijfsfraude komt vaker voor dan je denkt en doet zich voor in vele vormen. Fraude is bijna altijd te plaatsen in één van deze categorieën:

  • Fraude door diefstal en/of verduistering;
  • Fraude door onjuiste/onterechte declaraties;
  • Fraude door onjuiste urenregistraties;
  • Fraude door onterecht ziekteverzuim;
  • Fraude door lekken/doorverkopen van (gevoelige) bedrijfsinformatie;
  • Fraude door het schenden van het concurrentiebeding.

Klopt dit wel?

Frauderende medewerkers zullen er alles aan doen om niet te worden ontdekt. Toch zijn deze medewerkers in veel gevallen te herkennen aan afwijkend gedrag. Die ene medewerker die in een dure auto rijdt en altijd merkkleding draagt, terwijl hij in de gemiddelde salarisschaal zit, de medewerker die altijd alleen of altijd met dezelfde persoon werkt of de medewerker die er altijd als eerst is en altijd al laatst weer weg gaat. Dit zijn een aantal signalen waarbij je zult denken: klopt dit wel? Deze signalen vallen onder afwijkend gedrag en kunnen duiden op fraude. Verdenk je een medewerker van fraude? Lees dan in ons stappenplan wat je hierbij kunt doen.

Verklein de kans en voorkom narigheid

Hoe verklein je de kans op personeelsfraude? In de eerste plaats is het belangrijk dat je in het huishoudelijk reglement opneemt wat onder fraude valt en dat dit niet is toegestaan. Het kan voor onduidelijkheid zorgen wanneer dit niet wordt gedaan, iedereen heeft namelijk een andere opvatting van wat fraude precies is. Valt het meenemen van pennen, A4-papier of suikerzakjes bijvoorbeeld onder fraude? En geld halen uit de pot voor personeelsfeestjes, mag dat zomaar? Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor dit geld? Voorkom daarnaast de verleiding om te frauderen, want gelegenheid maakt de dief! Medewerkers kunnen worden verleid door spullen die onbeheerd achter worden gelaten in het magazijn of die slecht geregistreerd worden. Of er is gebrekkige controle van ziekmeldingen. Hoe makkelijker de gelegenheid, hoe groter de verleiding en dus de kans. Het laatste en misschien wel het belangrijkste is: het hebben van vertrouwen in elkaar. Wanneer er geen vertrouwen is tussen jou en jouw medewerkers, zullen medewerkers sneller geneigd zijn om fraude te plegen.

Vermoedens van fraude? Of benieuwd hoe u de kans hierop verkleint? Neem contact met ons op, AVAQ helpt graag het vertrouwen op de werkvloer (terug) te brengen.

 

Bedrijfsfraude

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer