Vandaag op de agenda: de Europese dag van de Privacy

28/01/2019

Nederland maakt zich zorgen over privacy blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP maakt dit vandaag bekend op de Europese dag van de Privacy. Ondanks dat deze dag al enkele jaren bestaat (sinds 2006), begint deze dag steeds meer onder de aandacht te komen. Dit komt mede door de komst van de AVG/GDPR. De dag van de privacy is met reden op 28 januari, dit is de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag is ondertekend. Op deze dag wordt het thema privacy extra onder de aandacht gebracht. 

Sta stil bij persoonlijke Privacy

Neem eens de tijd om een privacycheck te doen! Ga op deze Europese dag van de Privacy na of jij weet welke bedrijven en overheidsdiensten in het bezit zijn van jouw persoonsgegevens. Waarom gebruiken zij deze en is dit nog steeds nodig? Kijk van welke bedrijven jij e-mails ontvangt. Maak een lijst van de bedrijven waar jij geen diensten meer van afneemt en stuur deze een verzoek tot het verwijderen van jouw gegevens. Zo houdt je meer grip op jouw gegevens. Controleer daarnaast ook eens je telefooninstellingen. Kijk welke data in jouw telefoon met welke applicaties gedeeld wordt, is dit nodig? Pas je locatievoorzieningen aan, laat applicaties alleen jouw locatie volgen wanneer dit echt nodig is bij het gebruik van de app. Vergeet ook niet te kijken naar je instellingen op social-media accounts, zo weet je ook hier wat je deelt. De Europese dag van de privacy is een mooi moment om bovenstaande punten jaarlijks even onder de loep te nemen.

Sta stil bij Privacy op werk

Werk jij bedrijfsmatig al volledig volgens de AVG/GDPR (privacywetgeving)? Is bij jou bekend wie binnen de organisatie verantwoordelijk is voor het naleven van deze wetgeving en dus de omgang met persoonsgegevens? Naast dat het belangrijk is om als organisatie aan wetgeving te voldoen, draagt het ook bij aan een goede klanttevredenheid. Laat klanten zien dat jullie goed omgaan met hun gegevens. Als klant is het fijn om te weten dat er veilig en betrouwbaar met gegevens om wordt gegaan. Vergeet daarnaast ook de persoonsgegevens van eigen medewerkers niet.

Vragen over privacy en hoe hier mee om te gaan? AVAQ helpt graag, neem contact met ons op!

 

Actueel

Meer avaq actueel

Family Security Office

Nieuwe brochure Family Security Office – Voel je Veilig en Vrij

02/11/2023

AVAQ lanceert nieuwe brochure Family Security Office Bij AVAQ begrijpen we dat echte bescherming drie […]

Lees meer

Cyberveiligheid en de NIS 2 Richtlijn

29/08/2023

Je moet er niet aan denken, het hele elektriciteitsnet ligt eruit vanwege een cyberaanval. Dat […]

Lees meer