De app Wombo: een privacy overzicht

15/04/2021

Selfies omtoveren tot een zingend filmpje, dat doet de nieuwe populaire app Wombo met behulp van Artificial Intelligence (AI). Er zijn al vele filmpjes voorbijgekomen van bijvoorbeeld een zingende Donald Trump of Barack Obama, maar ook in families en vriendenkringen wordt de app volop gebruikt. De app zorgt voor leuke filmpjes, maar zorgt het ook goed voor jouw privacy? In deze blog geven wij een privacy overzicht van de app Wombo.

Hoe werkt Wombo?

De zingende filmpjes die Wombo maakt worden ook wel deepfakes genoemd. Dat zijn beelden, audio en teksten die door AI (een techniek waarbij taken door computers worden uitgevoerd, die normaalgesproken menselijke intelligentie vereisen) worden gecreëerd of gemanipuleerd. Om deze filmpjes te kunnen maken heb je alleen een foto van jezelf en een foto van een bekende nodig. De app doet de rest.

Wombo privacy

Dit zijn de privacy voorwaarden

De app Wombo is opgericht door CEO Ben-Zion Benkhin. In verschillende interviews benadrukt hij dat privacy zeer serieus wordt genomen en dat alle data vrijwel direct na het maken van een filmpje worden verwijderd. Om meer informatie over de privacy van de app te achterhalen hebben wij de privacy voorwaarden doorgenomen en daar is het volgende uit naar voren gekomen:

  • Om de filmpjes te kunnen maken verzamelt Wombo informatie over jouw gezicht (door middel van een foto) en verwijdert deze informatie naar eigen zeggen direct nadat het filmpje gemaakt is;
  • Wombo verzameld daarnaast ‘anonieme, geaggregeerde of geanonimiseerde gegevens’. Er wordt vermeld dat deze gegevens worden bewaard zo lang dat nodig is om de doelen van Wombo te vervullen;
  • Wanneer er een error in de app plaatsvindt, verzamelt Wombo zogenoemde ‘log data’. Hierbij gaat het om jouw IP-adres, de versie van het besturingssysteem, de naam van het apparaat, de app configuratie, de tijd en datum waarop je de app gebruikt en ‘andere statistieken’;
  • Wombo maakt gebruik van services van derden. Voornamelijk om het appgebruik te analyseren. In de privacy policy staat dat Wombo alleen gegevens deelt met derden als dat noodzakelijk is voor het functioneren van de app. Vlak daarna staat er beschreven dat Wombo niet verantwoordelijk is voor de acties van derden en dat ze het aanraden om de privacy policies van de derden (Amazon Web Services en Amplitude) te lezen;
  • De app is niet geschikt voor kinderen onder de dertien jaar. Wombo vermeldt dat gegevens direct worden verwijderd wanneer wordt vernomen dat een minderjarige (jonger dan dertien jaar in dit geval) de app gebruikt.

Kan ik Wombo veilig gebruiken?

Het is belangrijk om te weten dat bij het downloaden en openen van de app Wombo niet wordt gevraagd of je de privacy voorwaarden wil accepteren. Dat doe je dus automatisch al bij het gebruikmaken van de app. Voor jezelf moet je een afweging maken of je wil dat deze app gegevens over jou verzamelt. In de privacy policy worden uitspraken gedaan over onder andere het verwijderen en anonimiseren van persoonsgegevens. De garantie dat dit daadwerkelijk gebeurt is nooit 100%. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de app uit Canada komt. De kans is dus groot dat de persoonsgegevens worden opgeslagen in Canada of een ander land buiten de Europese Unie. De AVG is in die landen niet van toepassing, dat betekent dat jouw persoonsgegevens niet worden beschermd op de manier zoals wij dat in de EU gewend zijn.

AVAQ is specialist op het gebied van online veiligheid en privacy. Met ons classificatiesysteem voor applicaties beoordelen wij apps op privacy risico’s. Meer informatie nodig over de privacy risico’s van een bepaalde app? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer