Clubhouse en privacy: goed geregeld?

22/04/2021

Het is je vast niet ontgaan: de app Clubhouse. De app verscheen al in april vorig jaar, maar sinds Tesla-topman Elon Musk de app dit jaar gebruikte voor een openbaar interview is het aantal gebruikers explosief gestegen. De razend populaire app heeft in Nederland inmiddels meer dan een miljoen gebruikers! Met zoveel gebruikers krijgt de app te maken met veel (persoons)gegevens. Hoe wordt er om gegaan met jouw (persoons)gegevens als je de app gebruikt? Dat lees je in deze blog.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een sociale app die zich richt op live-audio. In de app kun je zelf een kamer aanmaken of (op uitnodiging) deelnemen aan een andere kamer. In deze kamers kun je meeluisteren naar de gesprekken die er worden gevoerd. Wil je zelf wat zeggen? Dan kun je digitaal je hand opsteken en wordt je microfoon ingeschakeld. Per kamer verschilt het waarover wordt gesproken, elke kamer heeft namelijk een ander onderwerp.

Clubhouse

Dit verzamelt Clubhouse over jou

Alle gesprekken die in Clubhouse worden gevoerd worden opgenomen. Worden deze opnames standaard opgeslagen? Nee. Ze worden echter wel opgeslagen wanneer een gebruiker tijdens het gesprek een melding maakt van een overtreding van de huisregels (zoals bijvoorbeeld discriminerende uitingen). Daarnaast wordt jouw gedrag tijdens het gebruik van de app opgeslagen. Wie volg je? Aan welke kamers neem je deel? Op basis van deze gegevens doet Clubhouse suggesties voor kamers waar je mogelijk interesse in hebt. Ook vraagt de app bij registratie om toegang tot contactpersonen. Het is voor het gebruik van de app niet nodig om daarvoor toestemming te geven, maar Clubhouse probeert jou over te halen door trucjes te gebruiken. Het woord ‘ja’ is bijvoorbeeld dikgedrukt en wordt groter weergegeven dan het woord ‘nee’ en er is een emoji geplaatst die naar het ‘ja’-antwoord wijst. Hierdoor lijkt het alsof het verplicht is om jouw contactpersonen met Clubhouse te delen.

‘Gegevens van 1,3 miljoen Clubhouse-gebruikers online gepubliceerd’

Deze maand verschenen gegevens van zeker 1,3 miljoen Clubhouse-gebruikers op internet en dat kwam niét door een datalek. Het gaat om openbare informatie uit de app, waaronder voor- en achternaam, foto’s en gebruikersnamen, die een Iraanse datawetenschapper in één groot bestand online heeft gepubliceerd. Wat het nog erger maakt is dat de baas van Clubhouse hier het volgende over heeft gezegd: “No, This is misleading and false, it is a clickbait article, we were not hacked. The data referred to was all public profile information from our app. So the answer to that is a definitive ‘no.”. Kennelijk staat privacy bij Clubhouse dus ver onderaan de prioriteitenlijst.

Kan ik Clubhouse veilig gebruiken?

Omwille van jouw privacy wordt het afgeraden om Clubhouse te gebruiken. Zoals hierboven beschreven geeft Clubhouse weinig om privacy en zijn de gegevens waarmee jij jezelf op Clubhouse registreert gewoon openbaar online te vinden. Daarnaast is ontdekt dat de opgeslagen gegevens worden verwerkt en (zonder versleuteling) worden opgeslagen op servers van het Chinese databedrijf Agora. Dat betekent dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Europese privacywet, jouw gegevens niet kan beschermen.

AVAQ is specialist op het gebied van informatiebeveiliging en privacy management. Bij vragen over jouw online veiligheid en privacy helpen wij graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Actueel

Meer avaq actueel

Enrico en Igor starten met stages bij AVAQ

02/09/2024

Foto: Igor Renshof (links) en Enrico Veldhuis (rechts) voor de gevel bij AVAQ, locatie Dronten. […]

Lees meer

In dienst bij je kind – Financieel Dagblad

18/08/2024

17 augustus 2024 Door Emma Verweij • Fotografie: Nanda Hagenaar Cindy Breg-de Jong (1991) en […]

Lees meer