Vanuit de Arbowet is elk bedrijf verplicht om goede bedrijfshulpverlening (BHV) in huis te hebben. Met goed ingerichte BHV zorgt een bedrijf ervoor dat incidenten en mogelijke gevolgen hiervan zo veel mogelijk worden voorkomen, beperkt en beheerst. Hoe zorg je voor optimale BHV bij jouw bedrijf? je leest het hier.
Drie belangrijke taken
Een bedrijfshulpverlener (BHV’er) heeft drie belangrijke hoofdtaken:
- Het verlenen van EHBO;
- Het bestrijden van brand en beperken van de gevolgen ervan;
- Het zorgen voor juiste alarmering en evacuatie.
Voordat iemand binnen jouw bedrijf BHV mag verlenen, moet deze persoon een cursus hebben afgerond. Tijdens deze cursus worden bovenstaande drie taken behandeld. Het is van belang dat BHV’ers binnen jouw organisatie een gecertificeerde cursus hebben gevolgd en afgerond.
Breng risico’s in kaart met een RI&E
Een belangrijke eerste stap naar optimale BHV is het opstellen van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Een RI&E zorgt ervoor dat je weet welke risico’s er binnen jouw bedrijf zijn en waar je dus (extra) rekening mee moet houden bij het inrichten van BHV. Als de RI&E is opgesteld, kan er onder andere worden gekeken hoeveel BHV’ers jouw bedrijf nodig heeft. Dit hangt bijvoorbeeld af van het aantal medewerkers en het gemiddelde aantal bezoekers. Ook zijn de BHV’ers op deze manier op de hoogte van mogelijke extra risico’s binnen het bedrijf, zoals bijvoorbeeld brandgevaarlijke stoffen of machines waarmee gewerkt wordt.
Zorg dat er een plan klaarligt
Tijdens een calamiteit is het essentieel dat er een draaiboek beschikbaar is: een bedrijfsnoodplan. Hier staat stap voor stap in beschreven wat er moet worden gedaan wanneer er zich een calamiteit voordoet. Zonder een bedrijfsnoodplan kunnen de BHV’ers nergens snel op terugvallen wanneer zij, bijvoorbeeld door zenuwen, even niet meer weten wat er moet gebeuren. Daarnaast is het een handig hulpmiddel voor hulpdiensten die eventueel arriveren. Zorg dat dit bedrijfsnoodplan altijd beschikbaar is op een centrale plek en doe regelmatig een calamiteitenoefening, zodat BHV’ers informatie scherp houden.
Tips voor een optimale BHV
De volgende tips dragen bij aan een optimale BHV-borging binnen jouw organisatie:
- Herhaal jaarlijks de BHV-maatregelen;
- Zorg voor verspreiding van BHV’ers over verschillende locaties/afdelingen;
- Organiseer ongeveer per (half) jaar een (on)aangekondigde ontruimingsoefening;
- Weinig geïnteresseerden voor BHV? Geef jaarlijks een stimulerende vergoeding voor de extra taken van BHV’ers. Dit kan geld zijn, maar bijvoorbeeld ook een extra vakantiedag.
Houdt grip op bedrijfsveiligheid en voorkom incidenten. AVAQ ondersteunt bij het opstellen van een RI&E of bedrijfsnoodplan. Begin vandaag nog en neem contact met ons op.