Bescherm jouw gegevens bij bedrijven

10/09/2019

Tegenwoordig worden er veel van jouw gegevens verzamelt door bedrijven. Het is belangrijk dat bedrijven op de juiste manier met deze gegevens omgaan maar ook dat je zelf weet wat wel en niet mag. Wanneer het om de verzameling van jouw persoonlijke gegevens gaat zijn er 8 rechten die jou en jouw gegevens beschermen. Welke rechten zijn dit en hoe maak je hier op de juiste manier gebruik van? Je leest het hier.

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft een voorbeeld van verwerkingen die van jou gedaan kunnen worden en welke gegevens hiervoor verwerkt kunnen worden door een organisatie.

Autoriteit Persoonsgegevens

1.      Recht op informatie

Organisaties die gegevens van jou hebben ‘’verwerken’’ jouw persoonlijke data. Je hebt het recht te weten wat zij hiermee doen en dus het recht op informatie. Hierbij moet een organisatie jou kunnen informeren over de volgende punten:

 • Welke gegevens van jou worden verwerkt;
 • Met welk doel (dus waarom) deze gegevens worden verwerkt;
 • Of jouw gegevens worden gedeeld met andere organisaties. Zo ja, welke gegevens worden er gedeeld en waarom worden deze gedeeld.

2.      Recht op inzage

Je hebt het recht om in te zien welke gegevens een organisatie van jou (heeft) verwerkt. Zoals hierboven genoemd heb je het recht om hierover informatie te krijgen. Daarnaast heb je het recht om deze gegevens in te kijken en een kopie van deze gegevens te ontvangen.

3.      Recht om vergeten te worden

Je hebt het recht om vergeten te worden. Hierbij moet een organisatie alle beschikbare informatie over jou verwijderen. Dit kan in de volgende situaties:

 • Jouw gegevens zijn niet meer nodig;
 • Je hebt je toestemming voor het gebruiken van jouw gegevens ingetrokken;
 • Jouw gegevens zijn onrechtmatig verkregen;
 • De bewaartermijn van jouw gegevens is verlopen.

Wanneer je al heel lang geen gebruik meer maakt van de diensten of producten van een bedrijf is het raadzaam een verzoek tot verwijdering in te dienen, zo verspreiden jouw gegevens niet meer dan nodig, Er zijn wel een aantal situaties waarbij dit recht niet geldt.

4.      Recht op rectificatie en aanvulling

Wanneer jouw persoonsgegevens niet meer kloppen of niet volledig zijn heb je het recht om de persoonsgegevens die van jou zijn verwerkt te wijzigen of aan te (laten) vullen. Je kunt hiertoe een verzoek indienen bij een bedrijf of je kunt je eigen gegevens aanpassen wanneer je bijvoorbeeld een online account hebt.

5.      Recht op dataportabiliteit

Stop je een contract bij een organisatie en ga je over naar een andere, soortgelijke, organisatie? Dan heb je het recht om de gegevens van de huidige organisatie over te laten zetten naar de nieuwe organisatie. De oude organisatie mag jouw gegevens dan niet behouden. Je kunt dit verzoek bij een organisatie indienen en zij dienen vervolgens jouw gegevens bij de nieuwe organisatie aan te leveren.

6.      Recht op beperking van verwerking

Het kan voorkomen dat er te veel gegevens van jou verwerkt worden. Je kunt dan een verzoek tot beperking indienen. Dit is in de volgende situaties het geval:

 • Jouw gegevens zijn onjuist;
 • Jouw gegevens zijn onrechtmatig verwerkt;
 • De gegevens zijn niet meer nodig;
 • Je hebt (rechtmatig) bezwaar gemaakt tegen het verwerken van bepaalde gegevens.

7.      Recht met betrekking tot geautomatiseerde besluitvorming en profilering

Oftewel: het recht op een menselijke blik bij besluiten. Sommige organisaties laten persoonsgegevens volledig automatisch verwerken. Wanneer jou hierdoor bepaalde rechten of toezeggingen ontnomen worden heb je recht op een menselijke blik. Een organisatie dient deze besluitvorming altijd door een persoon te laten controleren.

8.      Recht om bezwaar te maken

Er zijn twee situaties waarin je bezwaar kunt maken tegen het gebruik van jouw gegevens: bij gebruik voor direct marketing (het toesturen van reclamepost) of vanwege jouw specifieke situatie. Bijvoorbeeld wanneer je als patiënt mee doet aan een medisch onderzoek en je erachter komt dat een bekende van jou dit onderzoek uitvoert. Je hebt dan misschien liever niet dat jouw gegevens nog worden gebruikt.

Het is belangrijk jouw persoonlijke gegevens te beschermen. Blijf scherp op hoe bedrijven hiermee omgaan en laat niet meer vastleggen dan nodig! Meer weten over de AVG / GDPR? Onze privacy expert Cindy helpt graag verder.

Houd grip op jouw persoonsgegevens. AVAQ Groep helpt bij privacy-vraagstukken. 

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer