AVAQ & Food Safety – 7 juni: World Food Safety Day

07/06/2020

Het is vandaag World Food Safety Day (WFSD). Op deze dag wordt extra stil gestaan bij voedselveiligheid. Veilig voedsel is namelijk niet vanzelfsprekend. Jaarlijks worden 600 miljoen mensen ziek na het eten van besmet voedsel. Dit betekent dat bijna 1 op de 10 mensen wereldwijd ziek worden. Voedselveiligheid is een toenemende bedreiging voor de volksgezondheid. Een onderdeel van voedselveiligheid is Food Defense.

AVAQ is gespecialiseerd in het onderdeel Food Defense. Food Defense gaat over de veiligheidsrisico’s die ontstaan doordat er sprake is van opzettelijke manipulatie tijdens de bereiding van etenswaren en dranken. De dreiging komt bijvoorbeeld van een ex-medewerker die wrok koestert en het bedrijf schade wil toebrengen.

Onderdelen die noodzakelijk zijn voor gedegen Food Defense zijn: fysieke beveiliging, denk aan: toegangsbeleid en toegangsmaatregelen. Dit is met name bedoelt voor de risico’s rondom indringers, onbevoegden en ongeoorloofde toegang. Daarnaast zijn inzicht en maatregelen voor andere risico’s ook essentieel, denk aan: de goederenstroom (NEN-ISO 28001: supply-chain security), integriteit van eigen mensen en de risico’s en maatregelen rondom onder andere toeleveranciers.

Een Food Defense plan wordt geeist ten behoeve van certificeringen zoals: FSSC 22000, BRC en IFS.

AVAQ heeft gespecialiseerde Security Audits om inzicht te krijgen in de status van Food Defense. Doormiddel van een Beveiligingsplan worden nieuwe maatregelen geïmplementeerd. Deze maatregelen worden periodiek getoetst door het bezoek van een Mystery Guest. Aan de slag met Food Defense? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Update: afgelopen week in de media een typisch voorbeeld van hoe het mis kan gaan: Dode muis in brood Albert Heijn

AVAQ - Food Defense

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer