Apps: waar geef jij (onbewust) toestemming voor?

03/06/2019

Bijna iedereen gebruikt applicaties, jij waarschijnlijk ook. Wist je dat er privacyrisico’s zijn bij het gebruik van applicaties? Deze risico’s zijn bij de ene applicatie groter dan bij de ander. Om meer inzicht te geven heeft AVAQ Groep een classificatiesysteem ontwikkeld. Hiermee brengen wij privacyrisico’s van veelgebruikte apps in kaart. 

Is deze applicatie veilig te gebruiken?

Bij AVAQ krijgen wij vaak de vraag of bepaalde apps veilig te gebruiken zijn. Ook zien wij dat er regelmatig gebruik gemaakt wordt van onveilige apps waarvan men niet weet dat deze onveilig zijn. Voor betere bewustwording en meer duidelijkheid hebben wij een classificatiesysteem ontwikkeld. Hiermee hebben wij snel inzichtelijk welke risico’s (veelgebruikte) apps met zich meebrengen. Wij kijken specifiek naar de privacyrisico’s die apps met zich mee brengen.

Normaal, opletten, verhoogd

Met ons classificatiesysteem verdelen wij de privacyrisico’s in: normaal, opletten of verhoogd.

  • Normaal: er is geen reden voor extra aandacht wat betreft de privacyrisico’s van deze applicatie.
  • Opletten: bij het gebruik van deze applicatie moet er worden gelet op de bijkomende privacyrisico’s.
  • Verhoogd: er zijn zoveel privacyrisico’s aanwezig dat wij het afraden om deze applicatie te gebruiken.

Waarom verzamelen applicaties (zoveel) gegevens?

Meestal is het doel van een appontwikkelaar simpelweg het verdienen van geld. Aan de hand van (persoons)gegevens worden er relevante reclames in beeld gebracht. Voor deze reclames verkoopt de ontwikkelaar jouw (persoons)gegevens door aan derden. Het is niet verboden om (persoons)gegevens door te verkopen aan adverteerders, zolang er (onbewust) toestemming is gegeven door de gebruiker.

Applicaties vs. privacy

Niet iedere appontwikkelaar houdt zich aan de geldende privacywetgeving (AVG/GDPR). Zo wordt er niet altijd gehouden aan het begrip dataminimalisatie: niet meer gegevens verzamelen dan nodig voor het beoogde doel. Voor een sportapp is het bijvoorbeeld onnodig toegang te hebben tot jouw microfoon. Daarnaast beveiligd niet iedere applicatie gegevens op een goede manier. Dit kan leiden tot een datalek of misbruik van gegevens.

Check welke data een applicatie van jou verzamelt door jouw privacyinstellingen te controleren. Bij Samsung: instellingen > apps > op applicatie naar wens klikken > machtigingen. Bij iPhone: instellingen > privacy > tik op een machtiging en zie welke applicaties er toegang tot hebben.

Houdt grip op jouw persoonlijke veiligheid en gegevens. AVAQ geeft advies, voorlichting en training over privacy bewustzijn. Neem contact met ons op voor meer informatie. Interesse in ons classificatiesysteem voor de privacyrisico’s van applicaties? Wij sturen die graag jouw kant op.

Apps

 

Actueel

Meer avaq actueel

Verborgen camera ontdekt: Alert handelen voorkomt risico’s

05/12/2024

Hoe AVAQ hielp bij het veilig oplossen van een zorgelijke situatie Bij een woonhuis werd […]

Lees meer

AVAQ Bedrijfshockeyteam van start bij HC Zwolle

03/12/2024

Gisterenavond speelde het AVAQ Bedrijfshockeyteam zijn eerste wedstrijd in de bedrijfshockeycompetitie bij Hockeyclub Zwolle. Het […]

Lees meer