5 quick wins die uw werkplek beter beveiligen

08/07/2014

1. Toegangscontrole

Wie heeft er toegang tot uw bedrijfspand? Wie is waarvoor geautoriseerd? Bedenk dit voor bezoekers, maar ook voor medewerkers. Wat is belangrijk om te beveiligen? Denk aan attractieve goederen en wat of wie de continuïteit van uw organisatie in gevaar zou kunnen brengen? Welke maatregelen zijn er genomen om dit te borgen en zijn deze voldoende? Als toegangscontrole goed geregeld is dan heb je een belangrijke beveiligingsslag geslagen.

2. Communicatie via de telefoon

Wordt u gebeld door een onbekende of “bekende” geef dan nooit persoonlijke informatie over collega’s en of (gevoelige) bedrijfsinformatie door voordat u er zeker van bent dat het goed terecht komt. Noteer altijd de naam en het telefoonnummer en geef aan dat u terugbelt. Verifieer de vraag intern en bel vervolgens pas terug.

3. Clear screen policy

Wanneer iemand zijn werkplek verlaat, voor kortere of langere tijd, moet het beeldscherm tenminste geblokkeerd (screensaver met wachtwoord) worden. Als de werkplek voor langere tijd onbeheerd is, dan is het aan te raden om de computer te vergrendelen, uit te loggen of op standby te zetten. Hierdoor kan de computer minder eenvoudig overgenomen worden door personen die daar niet toe bevoegd zijn. Tevens is het aan te raden om laptops, computers en/of monitoren te beveiligen tegen diefstal. Dit kan eenvoudig gedaan worden met een staalkabel, zoals bijvoorbeeld een Kensington Lock.

4. Clear desk policy

Het is voor sommigen even wennen, maar als iedereen aan het eind van de dag zijn of haar bureau opruimt, is er een goede stap gezet. Belangrijke of gevoelige informatie is dan direct minder toegankelijk voor mensen die deze informatie niet mogen zien. Dus een goed voornemen is om geen losse documenten, USB sticks, inloggegevens en externe harde schijven op het bureau te laten liggen.

5. Sluit je bureaulades af

Een open deur zou je denken. Maar we komen het nog vaak genoeg tegen. Door bureaulades of kasten af te sluiten, kan belangrijke informatie of apparatuur zo opgeborgen worden dat mensen die niet bevoegd, zijn geen toegang hebben. En mensen die wel bevoegd zijn, er gewoon mee kunnen werken.

Stel een security beleidsplan op

In een security beleidsplan legt u bovenstaande afspraken vast. Het is ook de beste garantie dat u en uw medewerkers weer snel aan de slag kunnen mocht er toch iets fout gaan. Breng daarom alle schadelijke scenario’s in kaart, zoals diefstal, bedreiging en vandalisme. Voor elk scenario stelt u een procedure op waardoor iedereen weet wat er te doen staat. Meer tips? Kijk op avaq.eu

Waarmee kunnen we u van dienst zijn?

Bel voor een vrijblijvend gesprek: 0321 – 311 773 of neem contact met ons op middels het contactformulier.

Download dit verhaal als PDF.

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer