3 (digitale) tips voor een onbezorgde vakantie

27/06/2019

Op vakantie wil je onbezorgd kunnen genieten en niet voor vervelende verassingen komen te staan. Aan jouw eigen veiligheid denken is dan ook belangrijk, ook tijdens vakantie. Mede door digitale ontwikkelen, houdt dit niet op wanneer je de voordeur achter je dichttrekt en goed op slot draait. Jaarlijks komen er (nieuwe) aspecten bij waar we rekening mee moeten houden. Daarom geven wij enkele handige tips en leggen wij uit waarom deze van belang zijn. Zo houd je grip op eigen veiligheid, ook tijdens een vakantie of buitenlandreis.

1. Kopie Identiteitsbewijs 

In hotels, op campings of soortgelijke accomodaties wordt vaak om een kopie van een identiteitsbewijs gevraagd. Makkelijk voor de organisatie want zo hebben zij direct veel van de benodigde informatie (naam, geboortedatum etc.). Echter is niet alle informatie die op een ID bewijs staat relevant voor deze organisaties (BSN nummer bijvoorbeeld). Hierdoor verzamelen zij meer persoonlijke data dan nodig (en dus is toegestaan). Deze informatie wordt vaak vastgelegd in combinatie met een klantprofiel, creditcardgegevens en adresgegevens in het systeem. Hoe dit systeem beveiligd is weet je eigenlijk niet. Het komt geregeld voor dat er grote datalekken plaatsvinden bij hotelorganisaties of soortgelijke organisaties waardoor grote databases met persoonlijke gegevens in 1 klap op straat belanden. Daarnaast is een volledig zichtbare kopie van een identiteitsbewijs zeer gevoelig voor identiteitsfraude. Daarom de volgende tips wanneer om een kopie ID wordt gevraagd:

  • Maak vooraf zelf een kopie van jouw paspoort of ID. Dit kan op een veilige manier door het gebruik van de App: KopieID (Rijksoverheid). Hiermee kun je niet relevante info afschermen en je kopie van een watermerk voorzien. Wanneer een hotel hierom vraagt kun je een uitgeprint exemplaar aanleveren;
  • Via de App: KopieID kun je de kopie ook verzenden via e-mail. Zo kun je de kopie ook mailen naar de organisatie;
  • Wanneer je liever geen app gebruikt kun je ook thuis van te voren een kopie van jouw ID of paspoort maken en met een markeerstift niet relevantie info (BSN-nummer) doorhalen.

2. Openbare WiFi netwerken

Vliegvelden, treinen, hotels, campings, (weg)restaurants en zelfs grote steden. Bijna overal zijn er wel (gratis) openbare WiFi netwerken beschikbaar. Maar zodra je inlogt op een openbaar WiFi netwerk (ook wanneer deze een wachtwoord heeft) kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot jouw apparaat en daarmee bij persoonlijke en belangrijke gegevens komen. Met speciale apparatuur ”klonen” zij een WiFi netwerk en laten jou met deze gekloonde versie verbinding maken. Dit gebeurt automatisch wanneer WiFi aan staat en jouw apparaat dus opzoek gaat naar een netwerk waarmee het kan verbinden. Vervolgens gaat al jouw internet- en data verkeer via de apparatuur van een hacker. Deze kan hiermee gemakkelijk inloggen op mail, wachtwoorden onderscheppen, bestanden kopiëren etc. Eigenlijk (bijna) alles wat jij ook met jouw eigen apparaat kan doen. Dit zorgt voor risico’s zoals afpersing maar wederom ook identiteitsfraude. Om veiliger gebruik te maken van internet hebben wij de volgende tips:

  • Zet WiFi uit en maak gebruik van jouw databundel. Deze kun je ook gebruiken met jouw laptop door een hotspot aan te maken op jouw telefoon en deze hiermee te verbinden;
  • Wanneer jouw databundel niet groot genoeg is en je toch gebruik wilt maken van een WiFi netwerk, zorg dan dat je gebruik maakt van een VPN;
  • Wanneer je WiFi aan hebt staan, voorkom dan dat jouw apparaat zoals telefoon of tablet of laptop automatisch verbinding maakt met een WiFi netwerk (en daarmee automatisch kan verbinden met een gekloond netwerk).

3. Opsporen van apparatuur 

Tegenwoordig klappen we onze laptops vaak dicht zonder deze uit te zetten. Ook staan apparaten zoals telefoons en tablets vaak op stand-by. Maar wanneer je deze apparaten achterlaat, in bijvoorbeeld auto’s, caravans, hotelkamers of kluisjes zijn deze altijd te traceren. Doormiddel van slimme kastjes kunnen criminelen apparaten die stand-by staan traceren. Wanneer je apparaten onbeheerd achterlaat is het dus belangrijk deze altijd volledig uit te schakelen.

Meer weten over het inrichten van persoonlijke veiligheid? Het family security office van AVAQ ontzorgt en geeft grip op veiligheid van jou en jouw familie. 

Onbezorgd op vakantie

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer