24 november: Nationale Check Je wachtwoorden Dag

24/11/2021

24 november is sinds enige tijd uitgeroepen tot Nationale Check Je Wachtwoorden Dag: een dag om te checken of je eigenlijk wel sterke en veilige wachtwoorden gebruikt. Uit onderzoek blijk dat veel mensen niet veilig omgaan met hun wachtwoorden door bijvoorbeeld:

  • Wachtwoorden te kiezen die makkelijk te raden zijn;
  • Wachtwoorden te hergebruiken;
  • Wachtwoorden niet eens in de zoveel tijd te veranderen;
  • Nooit te checken of hun wachtwoorden voorkomen in gehackte databases.

Nationale Check Je Wachtwoorden Dag is in het leven geroepen om mensen hier bewust van te maken, jou dus ook. Het is voor zowel privé als zakelijk belangrijk om een veilig wachtwoord te gebruiken om te voorkomen dat data in verkeerde handen belandt. Het is belangrijk om zelf alert te blijven op het wachtwoord dat je gebruikt. Daarom dele we op deze dag enkele tips die jou hierbij helpen.

Tips voor het gebruiken van een veilig wachtwoord

  1. Gebruik geen gegevens die makkelijk te raden zijn – Maak in je wachtwoord geen gebruik van persoonlijke informatie over jou die makkelijk te achterhalen is zoals (achter)naam of geboortedatum/jaar.
  2. Gebruik een lang wachtwoord en verschillende tekens – Hoe langer je wachtwoord hoe veiliger. Gebruik een wachtwoord van minimaal 12 tekens en maak gebruik van cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, enz).
  3. Hergebruik geen wachtwoorden Gebruik niet dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts, zo kan een buitgemaakt wachtwoord niet direct voor als jouw accounts gebruikt worden. Gebruik voor jouw werk-account bijvoorbeeld niet hetzelfde wachtwoord als wat je ook voor privé-accounts gebruikt.
  4. Gebruik een wachtzin of passwordmanager – Vind je het lastig om allemaal verschillende wachtwoorden te onthouden? Maak dan gebruik van een passwordmanager of een wachtzin. Een passwordmanager helpt jou je wachtwoorden te onthouden en helpt daarnaast ook bij het creëren van nieuwe (veilige) wachtwoorden. Wanneer je een passwordmanager niet prettig vindt kun je er ook voor kiezen gebruik te maken van een wachtzin, een combinatie van woorden die je zelf makkelijk kunt onthouden, bijvoorbeeld: 101KilometerIsTeSnel (nu niet dit voorbeeld massaal gaan gebruiken 😉 ).
  5. Verander je wachtwoord minimaal eens per half jaar – Verander je wachtwoorden met regelmaat, zo voorkom je dat wachtwoorden die eventueel buitgemaakt zijn door kwaadwillende nog gebruikt kunnen worden.
  6. Check of jouw wachtwoord voorkomt in een gehackte database – controleer eens in de zoveel tijd of je inloggevens niet in verkeerde handen zijn gevallen. Dit kun je op verschillende manieren controleren, bijvoorbeeld via de website haveibeenpwned.com, via je passwordmanager (of via je telefoon bij iPhone toestellen vanaf iOS 14 onder instellingen -> wachtwoorden -> beveiligingsadvies).

Meer weten? Bekijk deze handige pagina van de Consumentenbond over (veilige) wachtwoorden maken en onthouden.

Actueel

Meer avaq actueel

Verborgen camera ontdekt: Alert handelen voorkomt risico’s

05/12/2024

Hoe AVAQ hielp bij het veilig oplossen van een zorgelijke situatie Bij een woonhuis werd […]

Lees meer

AVAQ Bedrijfshockeyteam van start bij HC Zwolle

03/12/2024

Gisterenavond speelde het AVAQ Bedrijfshockeyteam zijn eerste wedstrijd in de bedrijfshockeycompetitie bij Hockeyclub Zwolle. Het […]

Lees meer