Wat is belangrijk bij een goede ontruimingsplattegrond?

18/02/2021

Ontruimingsplattegronden informeren hoe je het gebouw moet verlaten in geval van nood. Er is op te zien welke vluchtwegen er zijn, waar de EHBO-middelen zich bevinden en er staan instructies op over het handelen bij een noodgeval. Het biedt dus een vluchtplan voor alle aanwezigen. In deze blog lees je wanneer zo’n vluchtplan wettelijk verplicht is en wat belangrijk is bij een goede ontruimingsplattegrond.

Wettelijk verplicht of niet?

Per organisatie verschilt het of een ontruimingsplattegrond verplicht is. Dat is afhankelijk van het feit of het hebben van een brandmeldinstallatie verplicht is. Check met onderstaande stappen of een ontruimingsplattegrond verplicht is voor jouw organisatie!

Heeft het kantoorpand een oppervlakte groter dan 500 m2 en/of bestaat het gebouw uit meerdere verdiepingen?

 • Nee: het hebben van een brandmeldinstallatie is niet verplicht. Daarmee is het ook niet verplicht om een ontruimingsplattegrond te hebben.
 • Ja: het is verplicht om een brandmeldinstallatie én een ontruimingsplattegrond te hebben.

Gaat het om een kinderdagverblijf en zijn er kinderen jonger dan 4 jaar aanwezig op een oppervlakte vanaf 200 m2?

 • Nee: het hebben van een brandmeldinstallatie is niet verplicht. Daarmee is het ook niet verplicht om een ontruimingsplattegrond te hebben.
 • Ja: het is verplicht om een brandmeldinstallatie én een ontruimingsplattegrond te hebben.

Een ontruimingsplattegrond komt dus samen met een brandmeldinstallatie indien deze verplicht is. Meer informatie over de verplichting van een ontruimingsplattegrond binnen jouw organisatie? De veiligheidsexpert van AVAQ helpt graag verder.

Voldoe aan deze eisen en jouw ontruimingsplattegrond is op orde

In de NEN 1414-1 staan in totaal 19 eisen voor ontruimingsplattegronden beschreven. De positionering van de ontruimingsplattegronden is misschien wel het belangrijkste aandachtspunt. Een ontruimingsplattegrond is niet effectief wanneer deze slecht zichtbaar of slecht te bereiken is. Goede plekken voor ontruimingsplattegronden zijn bijvoorbeeld nabij wachtruimten, liften of koffieautomaten. Verder zijn er nog een aantal algemene eisen voor ontruimingsplattegronden:

 1. De plattegronden moeten in kleur zijn. Dat maakt de plattegronden beter leesbaar;
 2. De plattegronden moeten tenminste informatie bevatten over alle relevante (nood)uitgangen, vluchtroutes en brandbestrijdingsmiddelen;
 3. De plattegronden moeten zijn voorzien van symbolen voor vluchtrouteaanduiding. Symbolen voor brandveiligheid worden aangeraden. In de NEN 3011 staat meer informatie over deze symbolen;
Symbolen vluchtrouteaanduiding
Symbolen brandveiligheid
 1. De plattegronden moeten een duidelijke legenda bevatten voor de symbolen, in een taal die begrijpelijk is voor de doelgroep;
 2. De plattegronden moeten duidelijk aangeven waar de persoon zich bevindt;
 3. De plattegronden moeten zijn voorzien van instructies voor het handelen bij brand of een ongeval;
 4. De plattegronden moeten actueel zijn.

AVAQ levert ontruimingsplattegronden op maat voor bedrijven. Onze veiligheidsexpert ziet hierbij niets over het hoofd. Van te voren wordt jouw organisatie bekeken door onze expert waarna de ontruimingsplattegronden gemaakt worden. Hierbij wordt direct gekeken naar de beste plaats om deze op te hangen.

Meer informatie over de ontruimingsplattegronden van AVAQ of interesse in een kennismakingsgesprek? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer