Bedrijfsveiligheid op 1,5 meter

09/06/2020

In veel bedrijfstakken zijn er al oplossingen bedacht voor het zo goed mogelijk functioneren op 1,5 meter afstand. Supermarkten en winkels laten een beperkt aantal bezoekers binnen, er wordt extra gereinigd en gedesinfecteerd en in de horeca staan tafels en stoelen op 1,5 meter afstand. Maar waar moeten andere bedrijven aan denken bij de 1,5 meter en het veilig houden van de werkvloer? Lees hier onze tips.

Al gedacht aan het (tijdelijk) aanpassen van de RI&E?

Aan een veilige werkomgeving gaat veel vooraf. Zo moeten er bijvoorbeeld eerst een risico- inventarisatie en evaluatie (RI&E), beveiligingsplan en bedrijfsnoodplan worden opgesteld. Het is zeer waarschijnlijk dat de RI&E binnen jouw organisatie (tijdelijk) aangepast moet worden zodat deze ook actueel is in deze corona-periode. Veel maatregelen voortkomend uit de RI&E moeten worden aangepast om te kunnen voldoen aan 1,5 meter afstand. ArboNed heeft een zeer behulpzaam document opgesteld met advies voor het beschermen van de veiligheid en gezondheid van medewerkers (ook) tijdens deze periode, lees deze hier.

Aan deze veranderingen moet worden gedacht

Sommige maatregelen voor bedrijfsveiligheid zullen onveranderd blijven, echter zullen er ook maatregelen zijn die niet meer normaal uitgevoerd kunnen worden. Denk aan de volgende veranderingen:

  • Bedrijfshulpverlening (BHV): het is tijdens het reanimeren niet toegestaan om mond-op-mond beademing te geven. Je mag ademhaling alléén vaststellen door te kijken. Het is wel toegestaan om de AED aan te sluiten. Het is belangrijk om dit door te voeren in het BHV-beleid in jouw bedrijf, zodat iedereen hiermee bekend is;
  • Risico- inventarisatie en evaluatie (RI&E): ook (thuis)werken brengt risico’s met zich mee. Neem deze risico’s op in de RI&E van jouw bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezondheidsklachten door een slechte werkhouding tijdens het thuiswerken of besmettingsgevaar op of onderweg naar de werkvloer wanneer er niet voldoende afstand wordt bewaard;
  • Visitatie: worden er visitaties uitgevoerd binnen jouw bedrijf? Dit kan nog steeds maar wel aangepast: laat de visiteur handschoenen dragen, laat de medewerker zelf zijn/haar tas legen en de inhoud op tafel leggen. Laat de visitaties alleen plaatsvinden in een ruimte waar 1,5 meter afstand gehouden kan worden;
  • Bezoekers: zorg voor het voldoende afstand kunnen houden bij de receptie. Om de receptionist(e) te beschermen kan er worden gekozen voor handschoenen en een scherm tussen de receptionist(e) en de daar tegenoverstaande persoon. Laat bij de registratie bezoekers zelf hun identiteitsbewijs duidelijk voor inzage neerleggen. Daarnaast kun je het bezoekersregistratiesysteem zo aanpassen dat een beperkt aantal personen het bedrijfspand kan betreden, zodat het mogelijk blijft om 1,5 meter afstand te houden.

Bij AVAQ weten we als geen ander hoe snel in te spelen op incidenten, zo ook tijdens deze coronacrisis. Wij ondersteunen organisaties met het nemen van de juiste maatregelen, het (tijdelijk) aanpassen van veiligheidsdocumenten/instructies en daarmee het veilig houden van de werkvloer. Blijf de bedrijfsveiligheid van jou en jouw medewerkers garanderen, ook met 1,5 meter afstand. In onze 1,5 Meter MINDMAP staan handige actuele tools en informatie. Klik hier om naar de mindmap te gaan.

AVAQ is specialist op het gebied van bedrijfsveiligheid, ook in tijden van corona. Extra hulp nodig bij het blijven borgen van de bedrijfsveiligheid binnen jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

1,5 meter afstand

Actueel

Meer avaq actueel

Nieuw AVAQ teamlid: Jette de Weerd

09/01/2024

Per november is Jette de Weerd gestart met haar afstudeerstage bij AVAQ. Maak kennis met […]

Lees meer

Daniël toegetreden tot Raad van Toezicht SVPB

05/01/2024

Per juni 2023 is Daniël de Jong toegetreden als lid van de Raad van Toezicht […]

Lees meer